schelpdieren
Weekdieren en levend in één of twee sluitende schelpen. Voor culinaire betekenis zijn de mossel, de venusmossel en de oester belangrijk. In tegenstelling tot Frankrijk en België staan wij, Nederlanders, er nogal afwijzend tegen over.
Peter Joh. M. Zuidweg (2016)
Weekdieren en levend in één of twee sluitende schelpen. Voor culinaire betekenis zijn de mossel, de venusmossel en de oester belangrijk. In tegenstelling tot Frankrijk en België staan wij, Nederlanders, er nogal afwijzend tegen over.
Redactie Gerrit Krediet, Jan Baert, Jac. Bot, Salomon Kleerekoper (1950)
Waarschijnlijk nog eerder dan vis hebben de schelpdieren een bron van voedsel voor de mens gevormd, daar zij in ondiep water zonder hulpmiddelen bemachtigd kunnen worden. In historische tijden hebben sommige soorten, vnl. oesters, een plaats onder de hoogst gewaardeerde delicatessen verworven. Aan de kusten van Europa, met uitzondering van het hoge...
Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)
J. Kramer (1908)
Conchifera, algemeene naam voor de weekdieren welke een tweekleppige schelp bezitten, n.l. de Plaatkieuwigen (Lamellibranchia) en de Armpootige (Braehiopoda).
J.H. van Dale (1898)
Schelpdieren - o. mv. de schelpdieren (conchifera) maken eene klasse der weekdieren uit; zij zijn koploos en geheel bedekt door een tweeschalige schelp.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: