Pasteurisatie
Pasteurisatie is de eliminatie van micro-organismen door hitte voor een bepaalde tijd toe te passen.
Lenntech (2016)
Pasteurisatie is de eliminatie van micro-organismen door hitte voor een bepaalde tijd toe te passen.
Jannes van Everdingen en Arnoud van den Eerenbeemt (2010)
Een vloeistof een halfuur lang flink verhitten, bijvoorbeeld tot zo’n 70 graden Celsius, waardoor veel micro‑organismen (vooral bacteriën) erin doodgaan. Bij pasteuriseren hoeft de vloeistof niet te koken. Deze manier om ziektekiemen (virussen en bacteriën) te doden, is vernoemd naar Louis Pasteur, een Franse scheikundige in de negentiende eeuw. Zi...
Bierwoordenboek.nl (2017)
Pasteurisatie is het pasteuriseren van (bijvoorbeeld) bier. Het is een korte, milde verhittingsstap van bier voor of na het verpakken, met als doel gist en ziekteverwekkers te doden en het product langer houdbaar te maken. Bacteriesporen kunnen het proces echter overleven, dit in tegenstelling tot sterilisatie.
Jan Zellenrath (1979)
Het proces, genoemd naar → Louis Pasteur, voor het stabiliseren van wijn (of andere vloeistoffen) door verhitting. Het stabiliseren van wijn, melk of andere vloeistoffen gebeurt door ze snel en voor korte tijd tot een temperatuur van 60 tot 66° C te verwarmen, waardoor de meeste micro-organismen worden gedood. Pasteurisatie is soms gewenst...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: