Wat is de betekenis van molsla?

2024-03-29
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

molsla

molsla - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) (voeding) Taraxacum officinale gebleekte bladeren van de paardenbloem, wordt als sla gegeten Woordherkomst samenstelling van mol en sla

2024-03-29
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

molsla

Bladgroente en afkomstig van de jonge, nog onder de aarde bedekte, uitspruitsel van de paardenbloem. Wordt zowel rauw als salade of gekookt als groente gegeten. De smaak is enigszins bitter.

2024-03-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Molsla

Hieronder verstaat men gewoonlijk het onder molshopen gebleekte struikje (rozet) van de paardebloem, Taraxacum officinale WEBER. Hier en daar kan men m. op plaatselijke markten aantreden, waar ze wordt aangevoerd door personen, die ze uit de weilanden halen. In Maastricht en omgeving wordt m. als een lekkernij beschouwd. Ook is dit het geval in Bel...

2024-03-29
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Molsla

MOLSALADE, v., 1. volksnaam voor de bladeren van de paardenbloem, die onder een molshoop geel en mals bleven, als sla gegeten. 2. (Zuidn.) naam voor de paardenbloem (Taraxacum officinale).

2024-03-29
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Molsla

(Taraxacum officinale), bladeren van in donker gegroeide paardenbloemen; als groente gegeten; soms hiervoor gekweekt.

2024-03-29
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Molsla

Molsla is het blad van de paardebloem, Taraxacum officinale. Ontwikkelen deze zich onder de aarde dan nemen ze een lichtgele kleur aan. Aldus zijn ze voor consumptie geschikt en worden als Brusselsch lof of als sla gegeten. Samenstelling: eiwit 2,8%; vet 0,7%; koolhydraten 7,4%-10,6; ruwvezel 1,5%; aschbestanddeelen 2%.

2024-03-29
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

molsla

v.; bladen van de paardenbloem; ook: de naam van de plant: de gele bladeren der molsla worden als salade gegeten.

2024-03-29
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Molsla

bladeren v. bepaalde soorten paardenbloemen, die met een laag aarde worden bedekt,waardoor zij zich onder den grond ontwikkelen; worden als salade gegeten.

Wil je toegang tot alle 12 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-03-29
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Molsla

In donker gegroeide, witte bladeren van de paardenbloem (Taraxacum officinale), welke als vroege voorjaarsgroente te gebruiken zijn, doch door het witlof nagenoeg geheel zijn verdrongen. M. kan in graslanden vroeg in de lente worden gezocht, doch kan ook worden geteeld.