molsla
molsla - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) (voeding) Taraxacum officinale gebleekte bladeren van de paardenbloem, wordt als sla gegeten Woordherkomst samenstelling van mol en sla
Wiktionary (2019)
molsla - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) (voeding) Taraxacum officinale gebleekte bladeren van de paardenbloem, wordt als sla gegeten Woordherkomst samenstelling van mol en sla
Peter Joh. M. Zuidweg (2016)
Bladgroente en afkomstig van de jonge, nog onder de aarde bedekte, uitspruitsel van de paardenbloem. Wordt zowel rauw als salade of gekookt als groente gegeten. De smaak is enigszins bitter.
Veerman (1954)
Hieronder verstaat men gewoonlijk het onder molshopen gebleekte struikje (rozet) van de paardebloem, Taraxacum officinale WEBER. Hier en daar kan men m. op plaatselijke markten aantreden, waar ze wordt aangevoerd door personen, die ze uit de weilanden halen. In Maastricht en omgeving wordt m. als een lekkernij beschouwd. Ook is dit het geval in Bel...
Van Dale Uitgevers (1950)
MOLSALADE, v., 1. volksnaam voor de bladeren van de paardenbloem, die onder een molshoop geel en mals bleven, als sla gegeten. 2. (Zuidn.) naam voor de paardenbloem (Taraxacum officinale).
Winkler Prins (1949)
(Taraxacum officinale), bladeren van in donker gegroeide paardenbloemen; als groente gegeten; soms hiervoor gekweekt.
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Molsla is het blad van de paardebloem, Taraxacum officinale. Ontwikkelen deze zich onder de aarde dan nemen ze een lichtgele kleur aan. Aldus zijn ze voor consumptie geschikt en worden als Brusselsch lof of als sla gegeten. Samenstelling: eiwit 2,8%; vet 0,7%; koolhydraten 7,4%-10,6; ruwvezel 1,5%; aschbestanddeelen 2%.
M. J. Koenen's (1937)
v.; bladen van de paardenbloem; ook: de naam van de plant: de gele bladeren der molsla worden als salade gegeten.
John Kooy (1933)
bladeren v. bepaalde soorten paardenbloemen, die met een laag aarde worden bedekt,waardoor zij zich onder den grond ontwikkelen; worden als salade gegeten.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
In donker gegroeide, witte bladeren van de paardenbloem (Taraxacum officinale), welke als vroege voorjaarsgroente te gebruiken zijn, doch door het witlof nagenoeg geheel zijn verdrongen. M. kan in graslanden vroeg in de lente worden gezocht, doch kan ook worden geteeld.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: