molsla
molsla - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) (voeding) Taraxacum officinale gebleekte bladeren van de paardenbloem, wordt als sla gegeten Woordherkomst samenstelling van mol en sla
Nederlandstalige WikiWoordenboek
molsla - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) (voeding) Taraxacum officinale gebleekte bladeren van de paardenbloem, wordt als sla gegeten Woordherkomst samenstelling van mol en sla
Culinair van a tot z
Bladgroente en afkomstig van de jonge, nog onder de aarde bedekte, uitspruitsel van de paardenbloem. Wordt zowel rauw als salade of gekookt als groente gegeten. De smaak is enigszins bitter.
Nu slechts 21,95!
Agrarisch Encyclopedie
Hieronder verstaat men gewoonlijk het onder molshopen gebleekte struikje (rozet) van de paardebloem, Taraxacum officinale WEBER. Hier en daar kan men m. op plaatselijke markten aantreden, waar ze wordt aangevoerd door personen, die ze uit de weilanden halen. In Maastricht en omgeving wordt m. als een lekkernij beschouwd. Ook is dit het geval in Bel...
Nederlands woordenboek (7e druk - 1950)
MOLSALADE, v., 1. volksnaam voor de bladeren van de paardenbloem, die onder een molshoop geel en mals bleven, als sla gegeten. 2. (Zuidn.) naam voor de paardenbloem (Taraxacum officinale).
Encyclopedie van A tot Z - 1949
(Taraxacum officinale), bladeren van in donker gegroeide paardenbloemen; als groente gegeten; soms hiervoor gekweekt.
Weer wat ge eet 1938
Molsla is het blad van de paardebloem, Taraxacum officinale. Ontwikkelen deze zich onder de aarde dan nemen ze een lichtgele kleur aan. Aldus zijn ze voor consumptie geschikt en worden als Brusselsch lof of als sla gegeten. Samenstelling: eiwit 2,8%; vet 0,7%; koolhydraten 7,4%-10,6; ruwvezel 1,5%; aschbestanddeelen 2%.
M. J. Koenen's Verklarend handwoordenboek
v.; bladen van de paardenbloem; ook: de naam van de plant: de gele bladeren der molsla worden als salade gegeten.
Encyclopedie voor Iedereen
bladeren v. bepaalde soorten paardenbloemen, die met een laag aarde worden bedekt,waardoor zij zich onder den grond ontwikkelen; worden als salade gegeten.
25 delen, uitgegeven 1933-1939. Uitgeverij Joost van den Vondel te Amsterdam.
In donker gegroeide, witte bladeren van de paardenbloem (Taraxacum officinale), welke als vroege voorjaarsgroente te gebruiken zijn, doch door het witlof nagenoeg geheel zijn verdrongen. M. kan in graslanden vroeg in de lente worden gezocht, doch kan ook worden geteeld.
Modern Woordenboek (1930-1961)
('mol) v. 1. Eig. bladeren der paardebloem als sla gebruikt: de wordt aldus genoemd omdat de blade- ren der paardebloem, die onder de mollehopen groeien, door gebrek aan licht verbleken. Syn. paardebloemsla. 2. Metn. paardebloem.
Nederlandse encyclopedie, uitgegeven van 1916-1925.
Molsla - (Taraxacum officinale) wordt verkregen van de bladeren der gewone, algemeen bekende paardenbloem, die zooveel op onze weilanden voorkomt. Eveneens huizen hier doorgaans veel mollen, die de bekende „molshoopen” opwerpen. Daardoor worden verscheidene planten van de paardenbloem door een dikke laag aarde overdekt. Gebeurt dit in den winter —...
Groot woordenboek der Nederlandsche taal
Molsla ...SALADE, v. bladen van de paardenbloem, die onder een molshoop geel en malsch bleven, als sla gegeten; naam voor de geheele plant.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.