Wat is de betekenis van molsla?

2019
2023-01-30
Wiktionary

Nederlandstalige WikiWoordenboek

molsla

molsla - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) (voeding) Taraxacum officinale gebleekte bladeren van de paardenbloem, wordt als sla gegeten Woordherkomst samenstelling van mol en sla

Lees verder
2016
2023-01-30
Culinair van a tot z

Culinair van a tot z

molsla

Bladgroente en afkomstig van de jonge, nog onder de aarde bedekte, uitspruitsel van de paardenbloem. Wordt zowel rauw als salade of gekookt als groente gegeten. De smaak is enigszins bitter.

1954
2023-01-30
Agrarisch

Agrarisch Encyclopedie

Molsla

Hieronder verstaat men gewoonlijk het onder molshopen gebleekte struikje (rozet) van de paardebloem, Taraxacum officinale WEBER. Hier en daar kan men m. op plaatselijke markten aantreden, waar ze wordt aangevoerd door personen, die ze uit de weilanden halen. In Maastricht en omgeving wordt m. als een lekkernij beschouwd. Ook is dit het geval in Bel...

Lees verder
1950
2023-01-30
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Nederlands woordenboek (7e druk - 1950)

Molsla

MOLSALADE, v., 1. volksnaam voor de bladeren van de paardenbloem, die onder een molshoop geel en mals bleven, als sla gegeten. 2. (Zuidn.) naam voor de paardenbloem (Taraxacum officinale).

Lees verder
1949
2023-01-30
De Kleine Winkler Prins

Encyclopedie van A tot Z - 1949

Molsla

(Taraxacum officinale), bladeren van in donker gegroeide paardenbloemen; als groente gegeten; soms hiervoor gekweekt.

1938
2023-01-30
Encyclopedie voor voeding

Weer wat ge eet 1938

Molsla

Molsla is het blad van de paardebloem, Taraxacum officinale. Ontwikkelen deze zich onder de aarde dan nemen ze een lichtgele kleur aan. Aldus zijn ze voor consumptie geschikt en worden als Brusselsch lof of als sla gegeten. Samenstelling: eiwit 2,8%; vet 0,7%; koolhydraten 7,4%-10,6; ruwvezel 1,5%; aschbestanddeelen 2%.

Lees verder
1937
2023-01-30
Koenen woordenboek 1937

M. J. Koenen's Verklarend handwoordenboek

molsla

v.; bladen van de paardenbloem; ook: de naam van de plant: de gele bladeren der molsla worden als salade gegeten.

1933
2023-01-30
Iedereen

Encyclopedie voor Iedereen

Molsla

bladeren v. bepaalde soorten paardenbloemen, die met een laag aarde worden bedekt,waardoor zij zich onder den grond ontwikkelen; worden als salade gegeten.

1933
2023-01-30
Katholieke Encyclopaedie

25 delen, uitgegeven 1933-1939. Uitgeverij Joost van den Vondel te Amsterdam.

Molsla

In donker gegroeide, witte bladeren van de paardenbloem (Taraxacum officinale), welke als vroege voorjaarsgroente te gebruiken zijn, doch door het witlof nagenoeg geheel zijn verdrongen. M. kan in graslanden vroeg in de lente worden gezocht, doch kan ook worden geteeld.

1930
2023-01-30
Jozef Verschueren

Modern Woordenboek (1930-1961)

molsla

('mol) v. 1. Eig. bladeren der paardebloem als sla gebruikt: de wordt aldus genoemd omdat de blade- ren der paardebloem, die onder de mollehopen groeien, door gebrek aan licht verbleken. Syn. paardebloemsla. 2. Metn. paardebloem.

Lees verder
1916
2023-01-30
Oosthoek 1916

Nederlandse encyclopedie, uitgegeven van 1916-1925.

Molsla

Molsla - (Taraxacum officinale) wordt verkregen van de bladeren der gewone, algemeen bekende paardenbloem, die zooveel op onze weilanden voorkomt. Eveneens huizen hier doorgaans veel mollen, die de bekende „molshoopen” opwerpen. Daardoor worden verscheidene planten van de paardenbloem door een dikke laag aarde overdekt. Gebeurt dit in den winter —...

Lees verder
1898
2023-01-30
Van Dale 1898

Groot woordenboek der Nederlandsche taal

Molsla

Molsla ...SALADE, v. bladen van de paardenbloem, die onder een molshoop geel en malsch bleven, als sla gegeten; naam voor de geheele plant.

Lees verder