Wat is de betekenis van kwark?

2024-04-25
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

kwark

verse, zachte, witte kaas. verse, zachte, witte kaas die ontstaat door stremming van melk; plattekaas. Voorbeelden: Kwark. Verse ongepekelde kaas. Wordt met hetzelfde stremsel gemaakt als kaas, met dit verschil dat er veel minder stremsel wordt gebruikt en dat het rijpingsproces al na een dag wordt gestopt. Daardoor kan kwark nooit z...

2024-04-25
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

kwark

kwark - Zelfstandignaamwoord 1. zacht, wit, eiwitrijk kaasachtig zuivelproduct

2024-04-25
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

kwark

Vetrijk en zachtzuur melkproduct, dat bestaat uit verse niet gerijpte kaas en wordt bereid door aan gepasteuriseerde melkzuursel toe te voegen om het vervolgens te laten zuren.

2024-04-25
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Kwark

[Du. Quark] wrongel (melkspijs, een soort ongerijpte kaas, in België plattekaas genaamd), bep. zachtzuur melkprodukt, eigenlijk ongerijpte kaas, gemaakt uit gepasteuriseerde melk met zuursel, waarna de massa in zakken wordt gedaan en het vocht voor het merendeel wordt uitgeperst (daarom ook hangop genoemd).

2024-04-25
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Kwark

ongerijpte kaas

2024-04-25
Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Kwark

of wrongel, wordt verkregen door melk te laten gisten met behulp van bacteriën. Van de zo ontstane zure melk wordt wrongel gemaakt door er het vocht aan te onttrekken. Wrongel kan men met suiker of iets hartigs bij de boterham eten. Ook wordt het in vormen geperst tot kwarkkaas, die in Vlaanderen en Brabant bekend is onder de naam van platte k...

2024-04-25
Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Kwark

zure melkkaas: goedkoop, hoogwaardig voedingsmiddel. Men laat volle melk, magere melk of karnemelk dik worden, schept de room eraf en laat de zure melk op een warme, niet te hete plaats staan. De kaasstof wordt in een doek uitgedrukt. Wordt voor medische doeleinden toegepast in kompressen of wikkels bij alle met koorts gepaard gaande acute ziekteto...

2024-04-25
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Kwark

is eigenlijk een nieuwe naam (Duits Quarg) voor het in Ned. vanouds bekende, zure melkproduct: hangop. De bereidingswijze van beide producten is vrijwel dezelfde. Men gaat uit van gepasteuriseerde ondermelk of van gestandaardiseerde melk (met 2,5 % vet:. Melk met een ander vetgehalte mag tegenwoordig in Ned. voor de bereiding niet gebruikt worden....

Wil je toegang tot alle 14 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-25
Woordenboek Nederlands-Turks

Mehmet Kiriş (2024)