Synoniemen van keukenzout

2019-10-21

keukenzout

Het begrip keukenzout heeft 2 verschillende betekenissen: 1) zout dat dient voor de bereiding van voedsel; zout voor keukengebruik 2) soort keukenzout

2019-10-21

keukenzout

keukenzout - Zelfstandignaamwoord 1. Natrium Chloride of gewoon voedingszout Het mooiste en meest informatieve verhaal over zout - gek genoeg groot geïllustreerd met een vage pepermolen - is van kookjournalist Joël Broekaert, Hij onthult het echte keukenzoutgeheim. Toevoeging kan leiden tot fermentatie en daarbij kan in het voedsel een ánder zout ontstaan: mononatriumglutamaat. Ve-tsin dus, de grote smaakmaker van de menselijke keuken. En tot...

2019-10-21

Keukenzout

Keukenzout - (Natriumchloride). Het verkrijgen van het k. is uit den aard der zaak afhankelijk van de bron, waaruit het zout wordt verkregen. Zeezout kan met succes gewonnen worden op kustplaatsen met weinig regenval en hooge zomertemperatuur, zooals de kusten van Portugal (Sétubal, St. Ubes), Spanje (Figueras), Zuid-Frankrijk (o. m. Giraud aan den Rhône-mond), en verder in het bijzonder ook uit de zoutrijke steppenmeren van Zuid-Rusland (o a. het Eltonmeer bij Astrakan, dat jaarlijks 20.000 t...

2019-10-21

keukenzout

keukenzout - zelfstandig naamwoord uitspraak: keu-ken-zout 1. zout dat bij het koken gebruikt wordt ♢ voeg een theelepel keukenzout toe aan de soep Zelfstandig naamwoord: keu-ken-zout het keukenzout

2019-10-21

Keukenzout

Keukenzout - De minerale stof is in het dagelijksch leven zeer belangrijk. Vroeger werd keukenzout uitsluitend uit zeewater gewonnen, tegenwoordig bereidt men het door omkristallisatie van bergzout, (zoutzieden). Het zeewater bevat ongeveer 2.7 % keukenzout, (onder locale omstandigheden kan dit gehalte wisselen; Oostzee bijv. 1.5 %, Doode Zee zelfs meer dan 21 %). Het zeezout werd vroeger in bassins gewonnen, die men bij vloed vol liet loopen en waaruit het zeewater langzaam verdampte. Dergelijk...

2019-10-21

Keukenzout

Keukenzout. De scheikundige naam van dit zout is natriumchloride; het bestaat uit het gasvormige chloor en het metaal natrium (sodium). Men vindt het in de natuur in vasten en opgelosten toestand. In vasten staat vormt het uitgestrekte lagen, en opgelost komt het in groote hoeveelheid voor in het zeewater en in zoute bronnen. Voorts kan men van het keukenzout verzekeren, dat het verspreid is in de geheele natuur, zelfs in het regenwater, ja, in alle planten en dieren. Trouwens het is voor de bew...

2019-10-21

Keukenzout

KEUKENZOUT, o. gewoon zout, chloornatrium, bij de bereiding van spijzen onmisbaar.

2019-10-21

keukenzout

keukenzout - Een kristallijnen verbinding, NaCl, die voorkomt als mineraal of als bestanddeel van zeezout, en die wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen en te conserveren. Gebruik 'zout' voor elke substantie die het resultaat is van de samenvoeging van negatieve ionen uit zuren en gewoonlijk metaalionen.

2019-10-21

Keukenzout

Keukenzout is de benaming van gewoon zout om dit van andere zouten (glauberzout, bitterzout) te onderscheiden; vooral werd deze onderscheiding noodzakelijk, toen de scheikunde het woord zout ging gebruiken om een geheele groep van verbindingen aan te duiden. Chemisch gesproken is k. natriumchloride: NaCl; het kristalliseert kubisch, s. g. = 2,163, smeltpunt 804° C, kookpunt 1413° C, 1 deel lost in 2,8 deelen water op. K. komt voor in alle natuurlijke wateren, maar vooral in de zee (ca. 3...