Wat is de betekenis van Kefir?

2024-04-20
Natuurdiëtisten Nederland

Marijke de Waal Malefijt (2020)

Kefir

Kefir is een gefermenteerde melkdrank die zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Het wordt gemaakt van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. De bacteriën in de kefir zetten een deel van de melksuiker om in melkzuur. Hierdoor ontstaat een friszure drank. De gisten produceren koolzuur en een aantal vitaminen die de bacteriën op hun...

2024-04-20
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

kefir

Een van origine gegiste fris-zure yoghurtsoort en gemaakt van z.g. steppenpaardenmelk uit o.a. Bulgarije. Kefir is veel te verkrijgen in Oost-Europese landen. Tegenwoordig wordt kefir verkregen uit koemelk. Voor de bereiding zijn speciale gistbacteriën c.q. gistplantjes in de handel. Deze veroorzaken omzettingen in de melk, waarbij melkzuur, alcoho...

2024-04-20
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Kefir

[Kaukasisch] een soort mousserende zure wijn uit paardemelk (oorspr. in de Kaukasus voor zieken gebruikt).

2024-04-20
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Kefir

melkwijn

2024-04-20
Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Kefir

vergisten van zoete melk (in de Balkan merriemelk) door kefirkorrels (gist-bacteriemengsel), waardoor een roomachtige zure melkdrank ontstaat.

2024-04-20
De vreemde woorden

Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)

Kefir

Tataars melkproduct door gisting verkregen, mousserende melkwijn.

2024-04-20
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Kefir

is een uit koemelk bereide, zure, gistende drank; oorspronkelijk uit de Kaukasus. Zij wordt verkregen door aan de melk z.g. kefirkorrels toe te voegen. Deze korrels zijn geelwit en bloemkoolachtig; in Nederland noemt men ze ten onrechte dikwijls yoghurtplantjes; ze hebben met yoghurt niets te maken. De korrels bestaan uit gestremde caseïne en...

2024-04-20
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Kefir

m., een zuurachtige mousserende melkwijn, die in de Kaukasus uit koe-, geiten- en schapenmelk wordt verkregen; een aftreksel van melk op kefirkorrels.

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-20
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Kefir

een zure meelspijs, verkregen door de inwerking van een mengsel van gistcellen (Saccharomyces kefir of Torula kefir) en bacillen (Bacterium caucasicum) op melk. Volksdrank in de Kaukasus (salwaska).