Synoniemen van Kaft

2020-01-24

Kaft

KAFT, o. (-en), omslag van een boek.

2020-01-24

kaft

kaft - zelfstandig naamwoord 1. het buitenste blad van een boek of schrift ♢ op de kaft staat altijd de naam van het boek 1. een boek van kaft tot kaft kennen [helemaal] Zelfstandig naamwoord: kaft de kaft de kaften het kaftje Synoniemen omsl...

2020-01-24

kaft

kaft - Werkwoord 1. enkelvoud tegenwoordige tijd van kaften 2. gebiedenwijs van kaften kaft - Zelfstandignaamwoord 1. het bekleedsel aan de buitenkant van een boek. De kaft kan een paperback of een hardcover worden. Synoniemen omslag, boekband

2019-06-08

paperback

paperback - Boeken met een gelijmde band en een papieren kaft; meestal wordt voor het kaft zwaarder papier gebruikt dan voor de bladzijden.

2018-09-13

Kapitorie

O. (...riën, -s), (gew.) kaft, omslag, inz. van een schrijfboek.

2018-09-13

Koffertorie

KOFFERTORIE, o. (...riën), (gew.) omslag van een schrijfboek, kaft. ook kapitorie geheeten.

2019-06-08

hardcover boek

hardcover boek - Wordt gebruikt voor boeken die met een harde kaft zijn ingebonden.

2017-03-31

Blauwboek

Blauwboek - officieel regeringsdocument in een blauwe kaft waarin zaken van regeringsbeleid verantwoord worden. Vgl. Eng. blue book.

2019-06-08

geplet marokijnleer

geplet marokijnleer - Marokijnleer voor boekbanden, meestal Levantijns leer, waarvan de nerf is afgevlakt voordat het aan de kaft wordt bevestigd. Vervolgens wordt het zeer glad gepolijst.

2019-06-08

gordelboek

gordelboek - Boeken met een extra leren kaft waarmee een boek kan worden bevestigd aan een gordel waaraan het ook onder het lezen vast kan blijven zitten.

2019-06-08

ruggenborden

ruggenborden - Te gebruiken voor materialen die vóór het inbinden worden bevestigd op de achterkant van de boekblokken, of die worden gebruikt voor de voering van de binnenkant van de rug van de kaft.

2019-06-08

boekbinden

boekbinden - Procedé om bladen of katernen aan elkaar te bevestigen, meestal in een kaft, om zo een boek te maken. Hiervoor worden uiteenlopende handmatige en machinale procedures toegepast.

2019-06-08

scharnier (bevestigingsmiddel)

scharnier (bevestigingsmiddel) - Flexibele stukken stof, papier of ander materiaal die twee aparte delen bijeenvoegen en waarvan een of beide delen een draaiende beweging kunnen maken langs een enkele as. In boekbinden, geplaatst tussen de twee helften van een schutblad, waar het boek aan zijn kaft is bevestigd. Onderscheiden van 'verbindingen (verbindingsstukken)', de buigende buitenste voegen van de rug en kaft van boeken.

2019-06-08

rozet (onderdeel)

rozet (onderdeel) - Verhoogde versierende of beschermende uitsteeksels of verdikkingen op het kruispunt van de ribben van een gewelf of op de zijkanten van een boek om de kaft te beschermen.

2019-06-08

uitgave binden

uitgave binden - Het binden van identieke boeken in grote hoeveelheden en in een hoog tempo met behulp van automatische apparatuur; meestal hebben de boeken een hard kaft, en meestal zijn ze voor een uitgever of distributeur bestemd.

2015-04-10

Boek

Een boek bestaat uit meerdere bladzijden met tekst of foto's die zijn samengebonden tot één geheel. Om de bladzijden zit een kaft of omslag, die vaak slaat op de inhoud van het boek. Degene die een boek schrijft, een schrijver of auteur genoemd, verdiend hier vaak geld mee. Boeken zijn er in verschillende maten en hebben verschillende doeleinden. Boeken kunnen er zijn voor vermaak of om te leren. Daarnaast zijn ze belangrijk voor mensen om te leren lezen. Zo zijn er kinderboeken, boeken waar v...

2019-06-08

Mauchline ware

Mauchline ware - Een klein type versierde houten voorwerpen, meestal verkocht als souvenirs en ontwikkeld door Andrew Smith in het Schotse stadje Mauchline in de eerste helft van de 19de eeuw. Dit type is vernoemd naar het stadje, hoewel het ook elders werd gemaakt. De voorwerpen waren onder meer boeken met een tartan kaft, snuifdozen en servetringen met transfergedrukte landschappen.

2019-06-08

lettering-piece

lettering-piece - Stukken leer die aan de rug van een boek zijn bevestigd, met letters die de auteur, titel of andere informatie aangeven. Gebruik 'title-labels' voor stukken papier of ander niet-lederen materiaal, anders dan de kaft van een boek, met de titel, auteur of andere informatie.

2019-06-08

leporelloboek

leporelloboek - Wordt gebruikt voor boeken die bestaan uit één lange strook papier die als een harmonika is gevouwen en aan één of beide uiteinden aan een harde kaft is bevestigd. Gebruik 'geniet-gebrocheerd' wanneer een boek bestaat uit dubbele bladen die aan de snijkant zijn gevouwen en langs de losse zijden aan elkaar zijn genaaid om een bundel te vormen.

2019-06-08

etiketten

etiketten - Stukken papier, leer, stof of kleine tabletten waarop is geschreven en die ergens aan zijn bevestigd ter identificatie of beschrijving. Verwijst in de context van boekbinden specifiek naar papier of ander materiaal, anders dan de kaft van een boek, waarop de naam van de auteur en de titel zijn afgedrukt, die zijn vastgelijmd aan de rug of voorkaft. Voor grotere, meer algemeen identificerende aankondigingen wordt 'herkenningsborden' gebruikt.