kaam
kaam - Zelfstandignaamwoord 1. een vliezig laagje op een vloeistof ♢ Een lag een kaam op het bedorven bier. kaam - Werkwoord 1. eerste persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van kamen ♢ Ik kaam 2. gebiedende wijs van kamen ...
Wiktionary (2019)
kaam - Zelfstandignaamwoord 1. een vliezig laagje op een vloeistof ♢ Een lag een kaam op het bedorven bier. kaam - Werkwoord 1. eerste persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van kamen ♢ Ik kaam 2. gebiedende wijs van kamen ...
Bierwoordenboek.nl (2017)
Kaam is een ontgewenste witte vlies bovenop (bijna) uitgegist bier. Het kan ontstaan in de gistkuip of in het bierflesje, doordat lucht (zuurstof) bij het bier kan komen, waardoor een witte aërobe (candida) schimmel zich kan ontwikkelen. De oplossing is om het vat of de fles zo goed mogelijk te vullen en af te sluiten. Door toevoeging van een paar...
Van Dale Uitgevers (1950)
v., wit, gerimpeld of vlokkig vlies op wijn, bier enz., gevormd door een spruit- of gistzwam; gew. ook kaan en kaamsel genoemd.
M. J. Koenen's (1937)
v. in Z.-N. mv. kamen (witte, vlokkige stof op bier, wijn, azijn enz., bestaande uit de cellen ener gistzwam).
Dr. L.M. Metz (1937)
Kaan, kiem, kim, is evenals gist een spruitzwam (zie bij gist). Kaam ontstaat aan de oppervlakte van bier, wijn en azijn en vormt daar een taaie laag. In tegenstelling met gist, mist kaam de eigenschap om in oplossingen suiker in alkohol en koolzuur te splitsen.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
(Sacharomyces mycoderma), een zakzwam van de familie der gistzwammen, vormt een huidje aan de oppervlakte van ingemaakte groenten en niet afgesloten dranken uit plantaardige stoffen, bijv. bier en wijn. De k. kan niet, zooals de andere gistzwammen, zonder de zuurstof uit de lucht leven. Bouman.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: