Wat is de betekenis van Kaam?

2024-04-19
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

kaam

kaam - Zelfstandignaamwoord 1. een vliezig laagje op een vloeistof Een lag een kaam op het bedorven bier. kaam - Werkwoord 1. eerste persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van kamen ♢ Ik kaam 2. gebiedende wijs van kamen ...

2024-04-19
Bierwoordenboek

Bierwoordenboek.nl (2017)

Kaam

Kaam is een ontgewenste witte vlies bovenop (bijna) uitgegist bier. Het kan ontstaan in de gistkuip of in het bierflesje, doordat lucht (zuurstof) bij het bier kan komen, waardoor een witte aërobe (candida) schimmel zich kan ontwikkelen. De oplossing is om het vat of de fles zo goed mogelijk te vullen en af te sluiten. Door toevoeging van een paar...

2024-04-19
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Kaam

schimmelvlies op drank

2024-04-19
Frysk Wurdboek (Friesch woordenboek)

Fa. A.J. Osinga (1952)

Kaam

s., kaem, kyn (it).

2024-04-19
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Kaam

v., wit, gerimpeld of vlokkig vlies op wijn, bier enz., gevormd door een spruit- of gistzwam; gew. ook kaan en kaamsel genoemd.

2024-04-19
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

kaam

v. in Z.-N. mv. kamen (witte, vlokkige stof op bier, wijn, azijn enz., bestaande uit de cellen ener gistzwam).

2024-04-19
Woordenboek voor praktische kennis

Dr. L.M. Metz (1937)

Kaam

Kaan, kiem, kim, is evenals gist een spruitzwam (zie bij gist). Kaam ontstaat aan de oppervlakte van bier, wijn en azijn en vormt daar een taaie laag. In tegenstelling met gist, mist kaam de eigenschap om in oplossingen suiker in alkohol en koolzuur te splitsen.

2024-04-19
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Kaam

schimmel op bier, azijn, ingemaakte groenten, enz.

Wil je toegang tot alle 15 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-19
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Kaam

(Sacharomyces mycoderma), een zakzwam van de familie der gistzwammen, vormt een huidje aan de oppervlakte van ingemaakte groenten en niet afgesloten dranken uit plantaardige stoffen, bijv. bier en wijn. De k. kan niet, zooals de andere gistzwammen, zonder de zuurstof uit de lucht leven. Bouman.