Joris
...
Ontdek ons tijdschrift
en lees alles over taal uit Nederland en Vlaanderen*Zolang de voorraad strekt
Van Dale Uitgevers (1950)
m. (-sen), 1. de Nederl. vorm van Georgius, George, naam van een heilige, Sint Joris, die een draak overwon, de patroon der krijgslieden en der voetboogschutters (vgl. St.-Jorisdoelen), ook van gasthuizen, vand.: bij St. Joris in de kost zijn, voor niets mede-eten ; 2. mansnaam; (spr.) het is een domme Joris; Joris Go...
Marc De Coster (2020-2025)
(1998) (euf. of sch.) mannelijk lid. Syn.: Bello*; Gerrit*; Janus*; Jodocus*; Joost* enz. • Haar benen weken en de mollige dijen werden zichtbaar. En opnieuw vatte ze hem. ‘Nou nou, die joris is wel een okkeloen geworden, generaaltje. (Heere Heeresma: Pompen of... Prachtporno uit de Drasdelta. 1998)
Meertens Instituut (2020)
Variant van George of Gregorius. Eigenlijk is de naam ontstaan uit Gregorius, maar deze werd met George verward. Joris ook in het Fries, daar voorbeelden van vervorming tot Sjors en Gerard.
Prof. dr. P.G.J. van Sterkenburg (1997)
Bij Sint Joris ‘bij de heilige Joris’ is een eedformule, waarbij de heilige Joris tot getuige wordt aangeroepen dat men de waarheid spreekt. Het ijdel gebruik van die eedformule maakt haar tot vloek, die, om te voorkomen dat de heilige dat gebruik aan de spreker zou vergelden, verbasterd en dus afgezwakt kan worden. Het be...
Dr. Johannes van der Schaar (1964)
m Variant van George of Gregorius. Eigenlijk is de naam ontstaan uit Gregorius, maar deze werd met George verward. Joris ook in het Fri., daar voorbeelden van vervorming tot Sjors en Gerard.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: