Gradeeren
Het zout uit zouthoudend water afscheiden, zuiveren, veredelen, raffineeren.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Gradeeren - in de zoutziederij: zouthoudend water met behulp van een gradeertoestel door verdamping tot een hoog zoutgehalte brengen. Het is een inrichting bestaande uit takkebossen, in ramen opgesteld, waarover de oplossing langzaam naar beneden druppelt. Door de groote oppervlakte vindt een snelle verdamping plaats, welke nog wordt bevorderd door...
J. Kramer (1908)
in de zoutziederij: zouthoudend water met behulp van een gradeertoestel door verdamping tot een hoog zoutgehalte brengen; in de steenhouwerij: fijne ribbetjes aanbrengen op gesteente.
J.H. van Dale (1898)
GRADEEREN, (gradeerde, heeft gegradeerd), (zoutz.) het zeewater op het voor de verdamping in de zoutpannen vereischte gehalte brengen; — (van metalen) het gehalte verbeteren door legeering: het goud gradeeren, het eene hoogere kleur geven; — (hij steen- en beeldhouwers) fijne ribbetjes op den steen aanbrengen, frijnen. GRADEERING, v. h...
I.M. Calisch (1864)
gradeeren - o. het gedeeltelijk doen verdampen van zeewater zonder opzettelijke warmte; louteren, veredelen
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: