Dégorgement
(F) Het verwijderen van de ijsprop uit een fles mousserende wijn na de tweede gisting. Na het ‘dégorgement’ wordt een bepaald percentage likeur/wijn/suikeroplossing aan de al mousserende wijn toegevoegd (dosage).
Douwe Brongers & Martijn Lutjenhuis (2011)
(F) Het verwijderen van de ijsprop uit een fles mousserende wijn na de tweede gisting. Na het ‘dégorgement’ wordt een bepaald percentage likeur/wijn/suikeroplossing aan de al mousserende wijn toegevoegd (dosage).
Gert Crum (2008)
handeling waarbij flessen champagne van hun gistbezinksel, ontstaan door de prise de mousse, worden ontdaan. Na de remuage wordt de hals van de fles, waarin het bezinksel van dode gistcellen zich dan bevindt, even bevroren en als dan de kroondop of de kurk wordt verwijderd, schiet het bezinksel als een propje uit de fles.
Jan Zellenrath (1979)
Franse term voor de methode waarmee flessen Champagne (of andere mousserende wijnen) van hun bezinksel worden ontdaan. → CHAMPAGNE
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: