Wat is de betekenis van Dégorgement?

2024-04-20
Verklarend woordenboek Wijnetiketten

Douwe Brongers & Martijn Lutjenhuis (2011)

Dégorgement

(F) Het verwijderen van de ijsprop uit een fles mousserende wijn na de tweede gisting. Na het ‘dégorgement’ wordt een bepaald percentage likeur/wijn/suikeroplossing aan de al mousserende wijn toegevoegd (dosage).

2024-04-20
Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Dégorgement

handeling waarbij flessen champagne van hun gistbezinksel, ontstaan door de prise de mousse, worden ontdaan. Na de remuage wordt de hals van de fles, waarin het bezinksel van dode gistcellen zich dan bevindt, even bevroren en als dan de kroondop of de kurk wordt verwijderd, schiet het bezinksel als een propje uit de fles.

2024-04-20
Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Dégorgement

Franse term voor de methode waarmee flessen Champagne (of andere mousserende wijnen) van hun bezinksel worden ontdaan. → CHAMPAGNE

2024-04-20
Frans woordenboek (FR-NL)

Dr. F.P.H. Prick van Wely (1952)

Dégorgement

afvloeiing; uitstorting; ’t doorsteken [v. buis]; zuivering [v. wol].

Gerelateerde zoekopdrachten