Wat is de betekenis van consumptie-ijs?

2024-04-23
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

consumptie-ijs

ijs om te eten. lekkernij die bestaat uit een bevroren, halfzachte substantie, bereid uit zuivel, suiker en smaakgevende ingrediënten als vanille, nootjes en fruit, of uit vloeistoffen op basis van vruchten of limonades; ijs om te eten. Voorbeelden: We houden het erop dat voor de bereiding van consumptie-ijs een omgevingstempera...

2024-04-23
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

consumptie-ijs

De oorspronkelijke basis is melk, eierdooiers, suiker en vanille. Tegenwoordig wordt veelal gebruik gemaakt van z.g. ‘ijspoeders’, die over het algemeen van een goede samenstelling zijn, vooral als ze verfijnd worden met room, aromatische stoffen en garnituren. Voor de eenvoudige ijssoorten wordt in de regel gebruik gemaakt van ‘ijsmix’.

2024-04-23
Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Consumptie-ijs

versnapering, gemaakt van water of melk, waaraan suiker, eieren, vruchtesappen of vruchten zijn toegevoegd, waarna het geheel gekoeld wordt tot onder het vriespunt. Het goedkope c., dat in de detailhandel aangeboden wordt, is bijna altijd gemaakt uit vervangende stoffen en kunstmatig vervaardigde kleurstoffen. Daar bacteriën niet gedood worden...

2024-04-23
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Consumptie-ijs

Bevroren product, waarin melk of room verwerkt is; het is met suiker zoet gemaakt. Het gebruik van synthetische zoetmiddelen is verboden. Om er smaak aan te geven zijn er bepaalde stoffen, vruchten, vruchtensap, essences, vanille, chocolade of iets dergelijks aan toegevoegd. Volgens het consumptieijs-besluit mag in de naam, waarmee de waar wordt aa...

2024-04-23
Woordenboek Nederlands-Turks

Mehmet Kiriş (2024)

2024-04-23
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Consumptie-ijs

o., „ijs” om te eten.

2024-04-23
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

consumptie-ijs

o. (ijs, dat gegeten wordt).

2024-04-23
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Consumptie-ijs

Consumptie-ijs - is zoete of zoetzure waar, welke door middel van ijs en pekel of machinaal op een temperatuur beneden 0° is gebracht. Het is de algemeene benaming voor verschillende ijssoorten, welke naar geur, smaak of samenstelling zijn genoemd in combinatie met het woord ijs, zooals room-ijs, frambozen-ijs, vanille-ijs, enz. Het is wettelij...

Wil je toegang tot alle 11 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-23
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Consumptie-ijs

o., ijs om te eten. Consumptie-ijs is een beneden 0 °C gekoeld zoet(zuur) smakend produkt met als ingrediënten in het algemeen suiker(s), melkbestanddelen, emulgeer- en bindmiddel, smaak- en eventueel kleurstof. Roomijs moet tenminste 12 % melkvet bevatten, zonder andere vetten, terwijl in melkijs tenminste 3 % melkvet aanwezig moet zijn.A...