Synoniemen van carcinoom

2019-11-23

carcinoom

Vorm van kanker, meestal in de vorm van een gezwel (tumor) (uitspraak: kar-sie-NOOM, -kart-sie-NOOM). Kijk ook bij kanker.

2019-11-23

carcinoom

carcinoom - Zelfstandignaamwoord 1. (medisch) kankergezwel, bestaande uit epitheelcellen Woordherkomst afgeleid van het Griekse 'karkinĊma' (kanker) (met het achtervoegsel -oom)

2019-11-23

carcinoom

Medisch eufemisme (ontleend aan het Grieks) voor kankergezwel. Velen durven het woord kanker niet uitspreken. De meeste eufemismen rond deze gevreesde* ziekte stammen dan ook uit medische hoek, dat wil zeggen ze komen uit het Latijn of het Grieks. Een vreemde taal schept nu eenmaal afstand. In de jaren zestig ging men de ziekte ook enkel met de eerste letter uitspreken: k* Medici hebben het ook over nieuwgroei*. Zelfs het woord tumor* kan eufemistisch gebruikt worden want er is immers steeds een...

2019-11-23

Carcinoom

Carcinoom - zie KANKER.

2019-11-23

carcinoom

carcinoom, - o. (-nomen), kanker, ben. voor alle kwaadaardige gezwellen die uit epitheelweefsel bestaan, kwaadaardig gezwel. Met kanker worden eigenlijk alle soorten kwaadaardige gezwellen aangeduid, met carcinoom uitsluitend de epitheliale gezwellen. Carcinomen kunnen uitgaan van verschillende organen als borstklier, bronchi, maag, dikke darm.