Synoniemen van Capillair

2019-11-22

Capillair

In de hydrostatica is een capillair verschijnsel dat water in een dun haarvat stijgt. In de natuur vindt capillaire werking bv. plaats bij bloedvaten en bij het watertransport van de wortels naar de bladeren. In de bouw bv. bij het opzuigen van water door bakstenen (optrekkend vocht). Meestal wordt de term capillair als bijvoeglijk naamwoord gebruikt, bv. in capillaire werking, capillaire buizen, capillair water.

2019-11-22

capillair

(uitspraak: kaa-pie-LÈR) Zie (ook) haarvat

2019-11-22

capillair

capillair - Zelfstandignaamwoord 1. (medisch) dun buisje; een haarvat, bijv. het kleinste vat van de bloedsomloop capillair - Bijvoeglijk naamwoord 1. (natuurkunde) De dikte van een haar of haarvat hebbend of daaruit bestaand Woordherkomst afgeleid van het Franse capillaire met het achtervoegsel -air

2019-11-22

Capillair

CAPILLAIR, bn. gebruikelijk in de volgende verbindingen capillaire buizen, haarhuizen; — capillair stelsel, haarvatenstelsel; — capillaire vaten, haarvaten (zie HAARBUIS enz.); — (nat.) capillaire verschijnselen, het opzuigen van vloeistoffen in capillaire buizen.

2019-11-22

capillair

capillair - [Lat. capillus, haar], I. bn. enbw., alleen in verbindingen: capillaire buizen, vaten, haarvaten, haarhuizen: stelsel, haarvatenstelsel; capillaire verschijnselen, het opstijgen van vloeistoffen in capillaire buizen; als bw.: solderen, met gebruikmaking van capillaire werking; actief, gezegd van stoffen die de oppervlaktespanning van vloeistoffen sterk beïnvloeden; II. o. (-en), 1. (anatomie) zie haarvat; 2. (fysica) zeer dunne buis waarin oppervlaktespanning optreedt.

2019-11-22

capillair

capillair - bn. haar...; capillaire buizen, haarbuizen; capillair stelsel, haarvaatstelsel