2019-10-21

cacaopoeder

cacaopoeder - Zelfstandignaamwoord 1. een poederachtige substantie die wordt verkregen door het onder hoge druk persen van de cacaomassa van cacaobonen In 1825 legde de Nederlander C.J. van Houten de basis voor de bereiding van cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Woordherkomst samenstelling van cacao en poeder Verwante begrippen cacaoboom, cacaoboon, cacaobrij, cacaoboter, cacao-extract, cacaomassa, cacaomelk, cacao...

2019-10-21

Cacaopoeder

Cacaopoeder - de fijngemalen gerooste cacaoboonen, waaraan een deel van het vet (cacaoboter) is onttrokken. Bevat nog ongeveer 30 % vet, soms minder, tot 12 % toe. De cacaoboon bevat een alkaloïde, het theobromine, waardoor ze, evenals koffie en thee, tot de opwekkende genotmiddelen kan worden gerekend. Voor het bereiden van oplosbaar cacaopoeder moet de cacaoboon de volgende bewerkingen ondergaan: 1) reinigen en sorteeren van de boonen; 2) roosten of branden van de gereinigde boonen; 3) breken...

2019-10-21

Cacaopoeder

Cacaopoeder - het product, verkregen door het tot poeder brengen van cacaomassa, nadat hieraan een gedeelte der cacaoboter is onttrokken. De cacaomassa wordt in verwarmde hydraulische persen van ongeveer 40 à 50% van zijn vet bevrijd. Daarenboven wordt de massa „oplosbaar gemaakt”, d.w.z. door verwarming met alkalisch reageerende stoffen, gewoonlijk potasch, in een vorm gebracht, waardoor het poeder beter in water gesuspendeerd blijft. De werking van de potasch berust hoofdzak...