Branderij
Fabriek waarin gedestilleerde, alcoholische dranken worden bereid (z. Alcohol en alcoholhoudende dranken).
Veerman (1954)
Fabriek waarin gedestilleerde, alcoholische dranken worden bereid (z. Alcohol en alcoholhoudende dranken).
Van Dale Uitgevers (1950)
v. (-en), 1. het bedrijf van het branden, inz. van een brander; 2. werkplaats waar gebrand wordt, in verschillende takken van nijverheid; inz. plaats waar gedistilleerd wordt bereid uit gegiste grondstoffen, in onderscheiding van de distilleerderijen, waar de moutwijn tot sterke drank gestookt wordt.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
een fabriek voor de bereiding van alkoholische dranken door destillatie. Hier verstaat men onder destilleren het scheiden van vluchtige vloeistoffen van andere die niet of minder vluchtig zijn, onder inwerking van warmte. Er „brandt” een vuur onder de ketel waarin zich de te verwarmen vloeistof bevindt. De naam branderij laat zich hierd...
M. J. Koenen's (1937)
v. branderijen (1 het bedrijf, de zaak v. e. brander; 2 stokerij; de plaats, waar gebrand, gestookt wordt): 1. een branderij beginnen; 2. in de branderij werd dag en nacht gestookt.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Branderij - fabriek, waar alcoholhoudende vloeistoffen gestookt worden ter bereiding van spiritus en brandewijnen. De alcohol wordt meestal ter plaatse door gisting gewonnen (➝ Alcohol, sub Alcoholische gisting). De gebruikte grondstoffen zijn zeer talrijk en moeten gewoonlijk een behandeling ondergaan om in vergistbare suikers omgezet te worden....
Jozef Verschueren (1930)
(brande'rij) v. (–en) 1. Eig. bedrijf van een brander (II). 2. Metn. werkplaats daarvoor.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Branderij - het bedrijf, waarbij alkohol, meest naast grootere of kleinere hoeveelheden van andere stoffen, gewonnen wordt, door vergisting van een suikeroplossing, die verkregen is òf uit suikerhoudende plantensappen òf door versuikering van zetmeel. Als suikerhoudende plantendeelen komen in aanmerking de beetwortel, het suikerriet, verschillende...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
v. (-en), 1. het bedrijf van het branden, m.n. van een brander; 2. werkplaats waar gebrand wordt, in verschillende takken van nijverheid; m.n. plaats waar gedestilleerd wordt bereid met gegiste grondstoffen, ter onderscheiding van een destilleerderij, waar de moutwijn tot sterkedrank gestookt wordt.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: