Wat is de betekenis van Boterzuur?

2024-03-29
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

boterzuur

boterzuur - Zelfstandignaamwoord 1. (scheikunde) een verzadigd carbonzuur met de formule CH3(CH2)2COOH Boter bestaat gedeeltelijk uit een ester van boterzuur. Woordherkomst samenstelling van boter en zuur

2024-03-29
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

boterzuur

boterzuur - zelfstandig naamwoord uitspraak: bo-ter-zuur 1. verzuur met vier koolstofatomen ♢ bij het ranzig worden van boter ontstaat boterzuur Zelfstandig naamwoord: bo-ter-zuur het boterzuur

2024-03-29
Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Boterzuur

zie boter.

2024-03-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Boterzuur

1. (chem.) B. of ‘gistingsboterzuur’ is een ‘vetzuur met de formule C4H8O2, en de structuurform. : H3C.CH2.CH2.COOH. Het is een kleurloze vloeistof met onaangename geur, smp. -60, kp. 164o, s.g. 0,958, in alle verhoudingen mengbaar met water, alcohol en aether. Het komt als glyccrolester in boter voor, in tal van plantaardige oli&...

2024-03-29
Frysk Wurdboek (Friesch woordenboek)

Fa. A.J. Osinga (1952)

Boterzuur

s.n., bûtersûr (it).

2024-03-29
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Boterzuur

o., vetzuur met vier koolstofatomen, een kleurloze, scherpzure en ransig riekende vloeistof die bij het ransig worden van boter vrij wordt; komt ook voor in zweet en levertraan ; — ook als bn. gebruikt: boterzure esters.

2024-03-29
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Boterzuur

(Acidum bulyricum) is de vierde term van de homologe reeks der vetzuren. Hiervan zijn twee isomeren bekend en wel het normale boterzuur: propaan carbonzuur-1 CH3⋅CH2⋅CH2⋅COOH en het isoboterzuur: propaan carbonzuur-2. Het normale of „gistings”-boterzuur, aldus geheten, omdat het bij de boterzure gisti...

2024-03-29
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Boterzuur

Boterzuur is een vetzuur van de samenstelling C4H8O2. Het is een kleurlooze, scherp zuur smakende vloeistof, welke sterk naar ransig geworden boter ruikt. Behalve dat het in gebonden vorm in de boter, in zweet en b.v. in het darmkanaal voorkomt, ontstaat het ook in vrijen toestand tengevolge van de zg. boterzuurbacteriën, door gisting uit eiwi...

Wil je toegang tot alle 16 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-03-29
Woordenboek voor praktische kennis

Dr. L.M. Metz (1937)

Boterzuur

Kieurlooze, onaangenaam scherp riekende vloeistof: een vetzuur, bij gisting van zetmeelachtige stoffen door boterzuurbacteriën gevormd. Boterzuur komt voor in ranzige boter, in zweet, in maagsap en in persvoer (ingekuild gras). Bij inkuiling van groenvoer moet de temperatuur snel stijgen tot 50 graden, opdat melkzuurgisting kan plaats hebben....