boterzuur
boterzuur - Zelfstandignaamwoord 1. (scheikunde) een verzadigd carbonzuur met de formule CH3(CH2)2COOH ♢ Boter bestaat gedeeltelijk uit een ester van boterzuur. Woordherkomst samenstelling van boter en zuur
Wiktionary (2019)
boterzuur - Zelfstandignaamwoord 1. (scheikunde) een verzadigd carbonzuur met de formule CH3(CH2)2COOH ♢ Boter bestaat gedeeltelijk uit een ester van boterzuur. Woordherkomst samenstelling van boter en zuur
Muiswerk Educatief (2017)
boterzuur - zelfstandig naamwoord uitspraak: bo-ter-zuur 1. verzuur met vier koolstofatomen ♢ bij het ranzig worden van boter ontstaat boterzuur Zelfstandig naamwoord: bo-ter-zuur het boterzuur
Veerman (1954)
1. (chem.) B. of ‘gistingsboterzuur’ is een ‘vetzuur met de formule C4H8O2, en de structuurform. : H3C.CH2.CH2.COOH. Het is een kleurloze vloeistof met onaangename geur, smp. -60, kp. 164o, s.g. 0,958, in alle verhoudingen mengbaar met water, alcohol en aether. Het komt als glyccrolester in boter voor, in tal van plantaardige oli&...
Van Dale Uitgevers (1950)
o., vetzuur met vier koolstofatomen, een kleurloze, scherpzure en ransig riekende vloeistof die bij het ransig worden van boter vrij wordt; komt ook voor in zweet en levertraan ; — ook als bn. gebruikt: boterzure esters.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
(Acidum bulyricum) is de vierde term van de homologe reeks der vetzuren. Hiervan zijn twee isomeren bekend en wel het normale boterzuur: propaan carbonzuur-1 CH3⋅CH2⋅CH2⋅COOH en het isoboterzuur: propaan carbonzuur-2. Het normale of „gistings”-boterzuur, aldus geheten, omdat het bij de boterzure gisti...
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Boterzuur is een vetzuur van de samenstelling C4H8O2. Het is een kleurlooze, scherp zuur smakende vloeistof, welke sterk naar ransig geworden boter ruikt. Behalve dat het in gebonden vorm in de boter, in zweet en b.v. in het darmkanaal voorkomt, ontstaat het ook in vrijen toestand tengevolge van de zg. boterzuurbacteriën, door gisting uit eiwi...
Dr. L.M. Metz (1937)
Kieurlooze, onaangenaam scherp riekende vloeistof: een vetzuur, bij gisting van zetmeelachtige stoffen door boterzuurbacteriën gevormd. Boterzuur komt voor in ranzige boter, in zweet, in maagsap en in persvoer (ingekuild gras). Bij inkuiling van groenvoer moet de temperatuur snel stijgen tot 50 graden, opdat melkzuurgisting kan plaats hebben....
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: