Wat is de betekenis van blancheren?

2024-04-19
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

blancheren

Het begrip blancheren heeft 2 verschillende betekenissen: 1) kort opkoken. spijzen, voornamelijk groenten, kort opkoken of stomen voorafgaand aan de eigenlijke bereiding of als voorbereiding op het invriezen of andere vormen van conservering. 2) groenten aanaarden. groenten in de tuin of op het veld aanaarden om ze een blanke of gele...

2024-04-19
Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel een korte tijd gekookt wordt en vervolgens in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld. Het doel van blancheren is het garen van groente zonder kleurverlies en, bij koolsoorten, het wegnemen van de bittere smaak. Blancheren gebeurt altijd zonder deksel. Om voedsel, vaak groenten, te...

2024-04-19
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

blancheren

blancheren - Werkwoord 1. (ov) (kookkunst) het gedurende zeer korte tijd in kokend water gaar laten worden van voedingsmiddelen, zodat geur, smaak en uiterlijk optimaal behouden blijven Blancheren gebeurt altijd zonder deksel. Woordherkomst afgeleid van het Franse blanchir (met het...

2024-04-19
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

blancheren

blancheren - regelmatig werkwoord uitspraak: blan-sje-ren 1. even in kokend water onderdompelen ♢ voordat je die boontjes invriest moet je ze even blancheren Regelmatig werkwoord: blan-sje-ren ik blancheer ...

2024-04-19
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

blancheren

Het afkoken van vlees, groenten e.d.

2024-04-19
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Blancheren

[Fr. blanchir, van blanc, vr. blanche = wit, van VLat. blancus = wit] (cul.) lett.: wit maken; een spijs (vlees, groente) vóór de eigenlijke bereiding met veel water aan de kook brengen en na enkele minuten afgieten en koud afspoelen (sommige spijzen blijven dan blank, vandaar de naam)...

2024-04-19
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Blancheren

even opkoken voor de eigenlijke bereiding (kook.); de vleeszijde van leer schoonschaven

2024-04-19
Art & Architecture Thesaurus

Getty Research Institute (1990)

blancheren

blancheren - Een melkachtig uiterlijk van hars- of olie-achtige vliesjes ontstaat na het aanbrengen van een oplosmiddel. Te onderscheiden van 'waas' dat algemeen wordt gebruikt om aan te geven dat allerlei oppervlakken er anders zijn gaan uitzien als gevolg van de inwerking van waterdamp of vocht uit de atmosfeer.

Wil je toegang tot alle 16 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-19
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

blancheren

kortstondig verhitten van fruit of groenten in kokend water, stoom of vochtige lucht. Doel: vernietigen van enzymen en verdrijven van lucht, toegepast in conservenindustrie.