Wat is de betekenis van Béarnaisesaus?

2024-04-18
Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Béarnaisesaus

(1886, uit het Frans) botersaus Béarn is een landstreek in het uiterste zuidwesten van Frankrijk, aan de voet van de Pyreneeën. De naam is afgeleid van de Gallo-Romeinse stad Beneharnum. Vroeger was het een apart graafschap, maar in 1620 werd het door Lodewijk XIII bij de kroon gevoegd. Koning Hendrik IV (1553-1610), bijgenaamd 'Le grand Béa...

2024-04-18
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

bearnaisesaus

Eiersaus en is een reductie van water, dragonazijn met peper-korrels en kruiden, verder eierdooiers, geclarificeerde boter en cayennepeper. Wordt hoofdzakelijk gebruikt bij gebakken of gegrilleerd rundvlees.

2024-04-18
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Béarnaisesaus

[Béarn], v./m., een gebonden saus bereid uit een ingekookt mengsel van witte wijn, dragonazijn, sjalotten, dragon, kervel, peperkorrels en zout, waaraan zeven eierdooiers worden toegevoegd om tenslotte opgeklopt te worden met boter tot een romige substantie, zie sausen.