balkenbrij
balkenbrij - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) voedsel, bereid uit vleesafval, boekweitmeel en rozijnen Woordherkomst samenstelling van balk en brij met het invoegsel -en-
Wiktionary (2019)
balkenbrij - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) voedsel, bereid uit vleesafval, boekweitmeel en rozijnen Woordherkomst samenstelling van balk en brij met het invoegsel -en-
Peter Joh. M. Zuidweg (2016)
Een bekend streekgerecht uit Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Wordt gemaakt van varkensafval, zoals kop, longen, hart, nieren, kaantjes en vet. Het product is niet lang houdbaar en dient dus koel bewaard te worden.
Anton van Oirschot (1985-1986)
Brabants streekgerecht, bereid uit: vlees (afval) van varkenskop, -hiel, -hart, -longen en -nieren, water, boekweitmeel, roggemeel, kruidnagel, peper en zout. De brij werd in een katoenen doek aan een balk te drogen gehangen. De balkenbrij wordt aan plakken gesneden en in een koekepan gebakken.
Van Dale Uitgevers (1950)
v., oorspr. vooral Gelderse spijs bereid uit vlees van een varkenskop en ander vleesafval, bloed en vet, gekookt met boekweitemeel, krenten en rozijnen (ofwel gekruid); voorheen in een doek aan de balken opgehangen (verg. „hangop”): de balkenbrij wordt aan plakken gesneden en in de koekepan gebakken.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
heet een ouderwets boerengerecht, waarin bij de slacht restjes vlees, vet, spek, kaantjes enz. verwerkt worden. Men kookt deze in het kooknat van worst of lever zeer gaar, met krenten en rozijnen, anijs, kruidnagelgruis, en maakt er met meel (gruttenmeel, boekweitmeel) al roerende en kokende een stijve brij van. „Met de kruiderijen moet men n...
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Balkenbrij is een spijs, welke voornamelijk in den slachttijd wordt toebereid uit gruttemeel, fijngehakte lever en vleesch. Dit mengsel wordt in vleeschnat of afkooksel van worst of rolpens gekookt. Na bekoeld te zijn wordt het in plakken gesneden en gebakken.
M. J. Koenen's (1937)
v. (zekere spijs [ze werd in een doek geknoopt aan de balken opgehangen], bereid uit meel, stukjes vet en vleesnat, winterlekkernij); verg. hangop.
Jozef Verschueren (1930)
('balkən) v. vroeger in een doek aan de zolderbalken opgehangen dikke, gekruide brij, bereid uit boekweitmeel en het nat waarin de kop, de tong en andere afval van het varken gekookt zijn.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: