2020-01-26

Appretuur

Appretuur - v. (-turen), 1. het appreteren; afwerking; 2. resultaat van appreteren, b.v. glans (van lakens); 3. middel tot appreteren, b.v. in de weverij: lijmmiddel waardoor aan de kettinggarens meer vastheid gegeven wordt; poetsgoed. In de textielindustrie vat men onder appretuur alle behandelingen samen die dienen om het weefsel zoals dat uit de weverij komt (het zgn. stoelgoed) te reinigen, te verfraaien of in eigenschappen te verbeteren, ook de afwerking van b.v. naaigarens. Enkele appretu...

2020-01-26

appretuur

appretuur - v. gmv toebereiding: glans (van stoffen) approbatie, v. (approbatiën), goedkeuring; vergunning; met kerkelijke approbatie, (van de uitgave eens werks)

2020-01-26

Appretuur

Appretuur - het geheel der werkzaamheden, die textielstoffen na het weven ondergaan met het doel de stof te reinigen, veredelen, verfraaien en een bepaald karakter te geven. In beperkten zin beteekent a. de aan de stof toegevoegde verzwaringsmiddelen, zie Appreteermiddelen. Lit.: Bergmann, Handbuch der Appretur; Reiser, die Appretur; Heermann, Technologie der Textilveredlung. Frohn.

2020-01-26

Appretuur

Appretuur - een verzamelnaam voor al die verschillende bewerkingen, waarmede aan een of ander fabrikaat, v.n. geweven stoffen, een fraai uiterlijk gegeven wordt, dat in overeenstemming is met den smaak van den kooper. Tevens worden daarmede de stoffen aangeduid, waarmede de te appreteeren fabrikaten behandeld worden. Het appreteeren is een afzonderlijk vak, geschiedt in den regel machinaal met een groot aantal appreteermachines van zeer verschillende vormen en systemen. Men kan de appreturen in...

2020-01-26

appretuur

appretuur - v., toebereiding ; de pap in de weefsels ; middel om glad en glanzend te maken.

2020-01-26

appretuur

Appretuur is de verzamelnaam voor bewerkingen die tot doel hebben garens en weefsels te reinigen, te verfraaien, de kwaliteit te verbeteren, doelmatiger te maken; bijv. ruwen, merceriseren.

2020-01-26

APPRETUUR

v. het appreteeren; afwerking; glans (van lakens); poetsgoed.

2020-01-26

Appretuur

Die naam geeft men aan eene reeks van bewerkingen, welke dienen, om aan een of ander fabricaat de uitwendige schoonheid te geven, die het als handelswaar aanbeveelt. Vooral gebruikt men dat woord van de verfraaijing van geweven stoffen, en de werkzaamheden, hiertoe vereischt, geschieden met zeer verschillende machines. Het doel dezer appretuur is, de geweven stoffen te reinigen van alle onzuiverheden, die zij bij de vervaardiging hebben opgenomen; voorts dient zij ook wel om de draden zam...

2020-01-26

appretuur

v. toebereiding; glanzing van stoffen; datgene, wat tot het appreteren der weefsels dient, pap.

2019-02-02

Appreteeren

Appreteeren - zie Appretuur.

2019-03-09

bereiding

v. (-en), het bereiden, m.n. van een produkt uit grondstoffen; appretuur (van weefsels),

2019-06-08

Rhoplex resin (TM)

Rhoplex resin (TM) - Een acrylharsmengsel van de Rhom & Haas Company; het wordt gebruikt in verf, appretuur en hechtmiddelen.

2018-11-09

British gum

British gum - Een dextrinesoort, verkregen door verhitten van rijst- of maisstijfsel; gebruikt als verdikkingsmiddel in de drukkerij van textielwaren en in de appretuur.

2019-06-08

gegrond (schildertechniek)

gegrond (schildertechniek) - Het aanbrengen van een eerste laag, zoals appretuur, (grond)verf of vernis op een ondergrond die geverfd moet worden.

2017-02-21

pappen

Pappen is een weefsels, bijv. wit katoen, krijgen door toevoeging van bijv. stijfsel van aardappelmeel een dikkere en stevigere textuur; bij het wassen gaat zo’n pap er weer uit; zie ook appretuur.

2018-09-01

Bereiden

BEREIDEN, (bereidde, heeft bereid), gereedmaken leder bereiden, laken bereiden; wijn bereiden, wijn klaren; het eten bereiden; bereiden tot, zich voorbereiden. BEREIDER, m. (-s). BEREIDING, v. (-en), appretuur (van stoffen). BEREIDSTER, v. (-s).

2019-06-08

afgewerkt (procedé)

afgewerkt (procedé) - Wordt gebruikt voor procédés waarmee een voorwerp, een behandeling of een werk worden afgerond, zoals het chemisch, elektrolytisch en mechanisch aanbrengen van appretuur.

2018-08-14

Satijn

Satijn noemt men zijden atlas en in ruimeren zin elke op atlas gelijkende stof met eene glanzige oppervlakte, bij welke de schering, zonder een keper te vormen, van boven los ligt en uit fijner garen bestaat dan de inslag. Eene sterke appretuur verleent aan satijn een ongemeenen glans. Men heeft alzoo zijden satijn (satin de chine, satin turc enz.), wollen satijn (wollen atlas, lasting), en katoenen satijn (Engelsch leder). Eindelijk heeft men satinet, gewoonlijk eene halfzijden,bontgestreepte s...

2019-04-24

Covercoat

Covercoat - stof met gevlamden of gespikkelden bovenkant, verkregen door gebruik te maken van mouliné als kettinggaren. Materiaal: kamgaren, strijkgaren, halfwollen of katoenen garen. Binding: kettingeffect. Appretuur: kaal of lakenachtig, soms waterdicht (Waterproof). Doel: regenjassen en -mantels en demi-saisons. Schroeder.

2019-04-24

Congresstof

Congresstof - stof voor borduurwerk of gordijnstof (étamine-congresstof). Materiaal: katoen. Vervaardiging: platweefsel of weefsel met slingerdraden. Appretuur: gewasschen, gebleekt, geappreteerd en gespannen. Etamine-congresstof, dun en open weefsel met slingerdraad-effecten.