Wat is de betekenis van Aardappelstroop?

2024-04-25
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Aardappelstroop

v., blanke stroop uit zetmeel van aardappelen bereid, voornamelijk tot het maken van likeuren, kunsthoning, bonbons, jams en door banketbakkers gebezigd.

2024-04-25
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Aardappelstroop

een uit aardappelmeel, door ontleding met zuur, verkregen stroop die bestaat uit ongeveer 40 % glucose, 40 % dextrine en 20 % water. Dient als surrogaat van suiker in de banketbakkerij en bij de bereiding van dranken.

2024-04-25
Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Aardappelstroop

Aardappelstroop - (Zetmeelsiroop of banketbakkerssiroop). Dit is glucosestroop (stroop van druivensuiker), die verkregen wordt door zetmeel (aardappelmeel, maïsmeel) met zuur te verhitten. Het oplosbare zetmeel wordt hierbij in druivensuiker omgezet, een verbinding, die direct in de bloedbaan kan worden opgenomen. Bij de technische bereiding van aa...

2024-04-25
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Aardappelstroop

Aardappelstroop is een uit glucose en dextrine bestaande stroop, verkregen door aardappelzetmeel onder druk met verdund zoutzuur of zwavelzuur te koken. De hierdoor ontstane zg. blanke stroop, wordt o.a. door banketbakkers gebruikt, verder in likeuren, jams, bonbons etc. De voedingswaarde is ongeveer 65% van die van rietsuiker.

2024-04-25
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Aardappelstroop

kleurlooze tot geelbruine, zoetsmakende, zeer taaie vloeistof, verkregen door verhitting van aardappelmeel met een zuur (zie Zetmeelstroop). A. bevat ongeveer 40% glucose, 40% dextrine en 20% water. Toegepast wordt a., meestal als vervangingsmiddel van suiker, in de fabricatie van bonbons, koek, brood, banket, likeuren en limonade (handelsnamen o.a...

2024-04-25
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

aardappelstroop

v. stroop uit aardappelmeel vervaardigd.

2024-04-25
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

aardappelstroop

aardappelstroop - v./m., glucosestroop die verkregen wordt uit aardappel(zet)meel door deze met een zuur te behandelen. De voedingswaarde is doordat de aardappelstroop ca. 18 % water bevat niet gelijkwaardig aan die van stroop van riet- of beetwortelsuiker. Wordt vooral gebruikt in de zoetverwerkende industrieën en in de banketbakkerij.

2024-04-25
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Aardappelstroop

Aardappelstroop - wordt bereid uit het aardappelzetmeel, door koken (onder druk) met verdund zuur (zwavelzuur of zoutzuur) tot volledige oplossing onder vorming van dextrine en glucose. Daarna wordt geneutraliseerd, geklaard, ontkleurd en geconcentreerd. Het dextrine-gehalte verhindert de kristallisatie der glucose. Minder gebruikelijk is de omzett...

Wil je toegang tot alle 10 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-25
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Aardappelstroop

zie Suiker.

Gerelateerde zoekopdrachten