Wat is de betekenis van Aardappelstroop?

1973
2022-12-07
Oosthoek Encyclopedie

Nederlandse encyclopedie

aardappelstroop

aardappelstroop - v./m., glucosestroop die verkregen wordt uit aardappel(zet)meel door deze met een zuur te behandelen. De voedingswaarde is doordat de aardappelstroop ca. 18 % water bevat niet gelijkwaardig aan die van stroop van riet- of beetwortelsuiker. Wordt vooral gebruikt in de zoetverwerkende industrieën en in de banketbakkerij.

Lees verder
1950
2022-12-07
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Nederlands woordenboek (7e druk - 1950)

Aardappelstroop

v., blanke stroop uit zetmeel van aardappelen bereid, voornamelijk tot het maken van likeuren, kunsthoning, bonbons, jams en door banketbakkers gebezigd.

1949
2022-12-07
De Kleine Winkler Prins

Encyclopedie van A tot Z - 1949

Aardappelstroop

een uit aardappelmeel, door ontleding met zuur, verkregen stroop die bestaat uit ongeveer 40 % glucose, 40 % dextrine en 20 % water. Dient als surrogaat van suiker in de banketbakkerij en bij de bereiding van dranken.

1938
2022-12-07
Encyclopedie voor voeding

Weer wat ge eet 1938

Aardappelstroop

Aardappelstroop is een uit glucose en dextrine bestaande stroop, verkregen door aardappelzetmeel onder druk met verdund zoutzuur of zwavelzuur te koken. De hierdoor ontstane zg. blanke stroop, wordt o.a. door banketbakkers gebruikt, verder in likeuren, jams, bonbons etc. De voedingswaarde is ongeveer 65% van die van rietsuiker.

1938
2022-12-07
Voedings en Genotsmiddelen

Encyclopaedie voor voedings- en genotmiddelen door dr. M. Wagenaar. 1e druk 1938.

Aardappelstroop

Aardappelstroop - (Zetmeelsiroop of banketbakkerssiroop). Dit is glucosestroop (stroop van druivensuiker), die verkregen wordt door zetmeel (aardappelmeel, maïsmeel) met zuur te verhitten. Het oplosbare zetmeel wordt hierbij in druivensuiker omgezet, een verbinding, die direct in de bloedbaan kan worden opgenomen. Bij de technische bereiding van aa...

Lees verder
1930
2022-12-07
Jozef Verschueren

Modern Woordenboek (1930-1961)

aardappelstroop

v. stroop uit aardappelmeel vervaardigd.

1916
2022-12-07
Oosthoek 1916

Nederlandse encyclopedie, uitgegeven van 1916-1925.

Aardappelstroop

Aardappelstroop - wordt bereid uit het aardappelzetmeel, door koken (onder druk) met verdund zuur (zwavelzuur of zoutzuur) tot volledige oplossing onder vorming van dextrine en glucose. Daarna wordt geneutraliseerd, geklaard, ontkleurd en geconcentreerd. Het dextrine-gehalte verhindert de kristallisatie der glucose. Minder gebruikelijk is de omzett...

Lees verder
1908
2022-12-07
Vivat

Schrijver op Ensie

Aardappelstroop

zie Suiker.

1898
2022-12-07
Van Dale 1898

Groot woordenboek der Nederlandsche taal

Aardappelstroop

AARDAPPELSTROOP, v. stroop uit het zetmeel van aardappelen bereid, voornamelijk tot het maken ; van likeuren gebezigd; ....TAART, v. (-en); ...TEELT, v.; ...VELD, o. (-en); ...VERKOOPER, m. (-s); ...VERKOOPSTER, v. (-s); ...VROUW, v. (-en). !

Lees verder

Gerelateerde zoekopdrachten