Betaalvereniging

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 08-10-2013

2013-10-08

Clearing en settlement

betekenis & definitie

Clearing en settlement is een afwikkelsysteem voor onder andere het betalingsverkeer. Na vaststelling van hetgeen deelnemers aan elkaar verschuldigd zijn (clearing) vindt de afwikkeling van de betalingsverplichtingen plaats (settlement).

In het betalingsverkeer wordt onderscheid gemaakt tussen hoogwaardig en retail betalingsverkeer. Het hoogwaardig betalingsverkeer betreft de betalingen tussen banken onderling en het gaat daarbij om relatief kleine aantallen en hoge bedragen. Bij het hoogwaardig betalingsverkeer in het algemeen worden de betalingen meteen (real time) in de settlementsystemen (betaalsystemen) afgewikkeld.
Het retailbetalingsverkeer is het betalingsverkeer tussen klanten van banken (overheden, bedrijven en consumenten) en het gaat daarbij om grote aantallen en lage bedragen. Dit verkeer kent eerst clearing en daarna settlement van de netto posities. Transacties in het retail betalingsverkeer kunnen worden uitgevoerd met behulp van diverse soorten betaalproducten zoals debitcard, creditcard, incasso en overboeking.