Bert Jan Lietaert Peerbolte

Hoogleraar Nieuwe Testament, Vrije Universiteit

Gepubliceerd op 05-02-2016

2016-02-05

De tekst van het Nieuwe Testament

betekenis & definitie

Het NT is geschreven in het Grieks en bewaard in zo'n 5.700 handschriften. De bestudering van die handschriften leidt tot een moderne kritische editie en op die editie zijn moderne vertalingen gebaseerd.

De tekstoverlevering van het Nieuwe Testament is complex. Ongeveer 5.700 handschriften bevatten de Griekse tekst, of beter: delen van die tekst. De meeste handschriften zijn fragmentarisch, enkele zijn min of meer compleet. In 1516, exact 500 jaar geleden dus, publiceerde Desiderius Erasmus zijn Novum Instrumentum Omne, de allereerste gedrukte uitgave van het Nieuwe Testament. In 500 jaar is het wetenschappelijk instrumentarium behoorlijk uitgebreid en tegenwoordig is de standaard editie die van Nestle-Aland (28e editie). Deze is samengesteld door onderzoekers uit Münster (Institut für neutestamentliche Textforschung) en Birmingham (Institute for Textual Studies and Electronic Editing).
Naast de Griekse handschriften zijn er ook handschriften in diverse andere oude talen: Latijn, Syrisch, Koptisch, Armeens, Georgisch en nog een aantal. Deze oude vertalingen zijn op zichzelf ook weer object van studie.