Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-08-2016

2016-08-22

Tracker fund

betekenis & definitie

Een tracker fund, ook wel indexfonds genoemd, is een beleggingsfonds dat een bepaalde beursindex probeert na te bootsen om zo hetzelfde rendement en risico te behalen. Een tracker fund doet dit door dezelfde aandelen in dezelfde verhouding en samenstelling te kopen als de beursindex.

Het grote voordeel van een tracker fund is dat het relatief goed en veilig is. Doordat alle bewegingen van de beursindex gevolgd en gekopieerd worden zijn er geen duurbetaalde analisten nodig om te beslissen welke aandelen wel en niet gekocht moeten worden. Hierdoor is een tracker fund doorgaans twee tot drie keer goedkoper dan een actief beheerd beleggingsfonds.

Tevens is een tracker fund veiliger dan veel andere fondsen. De koers van de aandelenmarkt laat zich namelijk maar lastig voorspellen, waardoor het voor een beleggingsfonds moeilijk in te schatten is welke aandelen het wel en niet goed gaan doen. Doordat een tracker fund haar koers baseert op de benchmarkt (beursindex) in een deel van de aandelenmarkt presteren dergelijke fondsen veel beter dan actief beheerde beleggingsfondsen.

Er zijn drie manieren waarop een tracker fund kan functioneren. In het geval van volledige nabootsing kopieert het fund precies de samenstelling van de beursindex om zo tot hetzelfde rendement te komen. De verhouding binnen het tracker fund en de beursindex zijn dan precies gelijk.

Bij een gedeeltelijke nabootsing belegt het tracker fund in een aandelenpakket dat een representatieve selectie is van alle aandelen die deel uit maken van de beursindex. Het is ook mogelijk dat het tracker fund helemaal geen aandelen in haar bezit heeft. Via derivaten verkrijgt het fonds dan het rendement van de beursindex. Dit gebeurt middels een overeenkomst met de bank, waarbij de bank de aandelen heeft en het rendement (minus kosten) uitkeert aan het tracker fund.