Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-08-2016

2016-08-22

Tracker

betekenis & definitie

Een tracker is een beleggingsfonds waarbij een beursindex nagebootst wordt. De tracker - ook wel indexfonds genoemd - wil zo een gelijk rendement en risico behalen als de beursindex. Dit gebeurt door het fonds qua aandelen en verhoudingen op dezelfde manier samen te stellen als de beursindex.

Het grote voordeel van een tracker is dat het relatief goedkoop en veilig is. De beursindex wordt op de voet gevolgd en alle aan- en verkopen die de beursindex doet worden door de tracker overgenomen. Hierdoor zijn er geen dure analisten nodig, waardoor een tracker veel goedkoper is dan een actief beheerd beleggingsfonds.

Doordat een tracker de benchmarkt (de beursindex) in een sector volgt is een dergelijk fonds veilig. Een beursindex bepaalt voor een deel de aandelenkoers en heeft een gespreide portefeuille. Door dit na te bootsen kan een tracker veel beter presteren dan actief beheerde fondsen op de aandelenmarkt. De aandelenkoers laat zich immers maar lastig voorspellen.

Een tracker kan op verschillende manieren werken. Zo kan het fonds de beursindex letterlijk volgen. De interne verhouding van de beursindex en de tracker komen in dat geval volledig overeen. Zo kan de tracker tot exact hetzelfde rendement als de beursindex komen.

Ook is het mogelijk dat de tracker de beursindex gedeeltelijk nabootst. In dit geval heeft de tracker een aandelenpakket dat een representatieve selectie is van het aandelenpakket van de beursindex. Ten slotte kan een tracker ook helemaal geen aandelen in eigen bezit hebben. In dat geval verkrijgt de tracker middels derivaten het rendement van de beursindex. Deze derivaten worden verkregen via de bank, die hiervoor een vergoeding ontvangt.