Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-08-2016

2016-08-22

Spread

betekenis & definitie

Spread is een term uit de financiële wereld die wordt gebruikt om het verschil tussen de biedprijs en de laatprijs van effecten, zoals aandelen en obligaties aan te geven. Wanneer verkoper en koper respectievelijk de laat- en biedprijs niet accepteren, komt men veelal een prijs binnen de spread overeen.

Op de effectenbeurs kan men allerlei effecten kopen en verkopen tegen dagelijks wisselende prijzen. Hierbij wordt grofweg een onderscheid gemaakt tussen de biedprijs en de laatprijs. De biedprijs staat hierin gelijk aan de prijs waarop het betreffende effect wordt aangeboden en staat veelal gelijk aan de maximale prijs dat een koper ervoor wilt betalen. De laatprijs staat hierin gelijk aan de minimale prijs die een verkoper voor het effect wilt hebben. Het gebied tussen de biedprijs en de laatprijs wordt ook wel de spread genoemd.

De spread van effecten is gerelateerd aan de liquiditeit van de markt, oftewel de beschikbare financiële middelen. Is er sprake van een hoge liquiditeit, dan zijn kopers van effecten bereid om meer geld neer te leggen, waardoor de spread klein is. Is er sprake van een lage liquiditeit, dan zijn kopers minder snel bereid om het gevraagde bedrag te betalen voor een bepaald effect, waardoor de spread groot is.