Small cap betekenis & definitie

Een small cap is de benaming van een aandeel of ander effect van een beursgenoteerde onderneming met een relatief lage beurswaarde. Small cap staat voor small market capitalization, wat verwijst naar de marktkapitalisatie, oftewel de grote van een onderneming op de markt.

Binnen de financiƫle wereld wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten aandelen, zoals small cap, mid cap en large cap. Dit onderscheid verwijst naar de marktkapitalisatie van een bedrijf. De marktkapitalisatie is de grote van het bedrijf op de markt. In andere woorden, welk gedeelte van het bedrijf verhandelbaar is. Aandelen van bedrijven met een lage marktkapitalisatie worden ook wel small caps genoemd, aandelen van bedrijven met een hoge marktkapitalisatie worden large caps genoemd.

Het kopen van small caps heeft een aantal voordelen ten opzichte van de koop van mid caps of large caps. Vaak kan men door te investeren in small caps de zogenaamde institutionele investeerders omzeilen. Dit zijn investeerders die opereren vanuit een zeer groot beleggingsfonds, bijvoorbeeld pensioenfondsen. Deze fondsen moeten zich vaak aan bepaalde regels houden wat betreft het doen van investeringen. Deze regels kunnen er voor zorgen dat institutionele beleggers niet in staat zijn om small caps op te kopen. Hierdoor zijn ze voor kleinere investeerders vaak interessant.

Small caps kunnen een zeer hoog rendement behalen, vaak hoger dan bijvoorbeeld large caps, maar brengen daardoor ook een hoger risico met zich mee. Het gaat hier immers om bedrijven met een lage marktkapitalisatie, waardoor men vaak volledig afhankelijk is van een goede bedrijfsvoering.