Short gaan betekenis & definitie

Short gaan houdt in dat een belegger speculeert op een dalende beurskoers. Hierbij leent de belegger een aandeel van een derde partij. Het geleende aandeel wordt meteen verkocht, en wanneer de beurskoers gedaald is koopt de belegger het aandeel weer om het terug te geven aan de derde partij.

Doordat de belegger de aandelen voor een hogere prijs verkoopt dan dat hij ze gekocht heeft is er sprake van winst. Het is ook mogelijk dat de koers van het aandeel stijgt. In dat geval moet de belegger de aandelen zo snel mogelijk kopen, om het verlies zo klein mogelijk te houden.

Een voorbeeld kan short gaan duidelijk maken. Stel, een belegger verwacht dat het aandeel Volkswagen op korte termijn gaat dalen vanwege tegenvallende jaarcijfers. De belegger leent dan bij een derde partij (bank, pensioenfonds) een serie van 1.000 aandelen Volkswagen tegen een kleine vergoeding.

Nadat de belegger de aandelen Volkswagen verkregen heeft verkoopt hij ze meteen tegen de beurskoers voor 50,- per aandeel. De koers van Volkswagen daalt zoals verwacht naar 40,- per aandeel. Omdat de belegger de aandelen in bruikleen heeft moet hij ze weer teruggeven aan de uitlener. Daarom koopt de belegger de aandelen terug tegen de beurskoers van 40,-. Hierdoor is de winst van de belegger 10.000,- (50 - 40 x 1.000 = 10.000). Het is echter ook mogelijk dat de beurskoers stijgt naar 60,- per aandeel. In dat geval maakt de belegger 10.000,- verlies.

Omdat short gaan altijd betekent dat er gespeculeerd wordt op beurskoers is er een hoog risico aan verbonden. Wanneer de koers van een aandeel niet daalt maar stijgt zullen beleggers die short zijn gegaan zo snel mogelijk een aandeel willen kopen. Door deze toegenomen vraag kan de koers van aandeel plotseling heel erg stijgen.