Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 19-05-2016

2016-05-19

Penny stocks

betekenis & definitie

Penny stocks zijn aandelen van een bedrijf met een zeer lage waarde. In de Verenigde Staten wordt over het algemeen gesproken van penny stocks in geval de aandelen per stuk minder waard zijn dan 5 dollar.

Over het algemeen geldt dat naarmate de waarde van een aandeel van een bedrijf lager is, des te minder winst of meer verlies maakt het bedrijf. Hoewel lage waarden van aandelen dus een indicatie kunnen zijn van een slechtlopend bedrijf, kunnen deze zogenaamde penny stocks zeer winstgevend zijn. Bij veel startende bedrijven zijn de aandelen zeer weinig waard, waardoor ze worden gezien als penny stocks. Startende bedrijven kunnen echter snel groeien, en men kan op deze manier met een kleine investering in penny stocks veel winst maken. Penny stocks brengen desalniettemin vaak een hoog risico met zich mee.

Investeringen en beleggingen worden doorgaans gedaan op basis van het vergaren van genoeg informatie om een goede inschatting te maken van de kosten en potentiële baten. In veel gevallen is het bij penny stocks moeilijk om aan goede informatie te komen. Hierdoor is het lastig om een weloverwogen beslissing te maken over wel of niet te investeren. Daarnaast hebben bedrijven die penny stocks uitgeven vaak pas een zeer korte geschiedenis, waardoor het niet is in te schatten hoe het bedrijf zich in latere jaren gaat ontwikkelen.