Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 19-05-2016

2016-05-19

Open end beleggingsfonds

betekenis & definitie

Een open end beleggingsfonds is een type beleggingsfonds waarbij vooraf het aantal uit te geven aandelen niet is vastgelegd. Bij een open end beleggingsfonds kunnen dus naar verloop van tijd nieuwe aandelen worden uitgegeven, wat van invloed is op de waarde van het aandeel.

Binnen de financiële wereld wordt een onderscheid gemaakt tussen diverse soorten beleggingsfondsen. Een type hiervan zijn zogenaamde open end beleggingsfondsen, waarbij het aantal beschikbare aandelen binnen het fonds van tevoren niet worden vastgelegd. Wanneer er een grote vraag is naar de aandelen van een open end beleggingsfonds, kunnen deze tijdens de looptijd van het fonds worden uitgegeven. Daarnaast kan men bij een open end beleggingsfonds ook de aandelen terug kopen. Op deze manier kan het mechanisme van vraag en aanbod worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de waarde van het open end beleggingsfonds gelijk is aan de intrinsieke waarde van het fonds. De intrinsieke waarde is hetgeen het fonds zou opleveren wanneer alle effecten in een keer zouden worden verkocht.

Over het algemeen komen open end beleggingsfondsen meer voor dan closed end beleggingsfondsen. Hierbij is er bij de uitgifte van aandelen wel sprake van een vooraf vastgestelde limiet, waardoor er bij een closed end beleggingsfonds minder mogelijkheden zijn om flexibel in te spelen op vraag en aanbod.