Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 16-06-2016

2016-06-16

Large cap

betekenis & definitie

Een large cap is de benaming van een aandeel of ander effect van een beursgenoteerde onderneming met een zeer hoge beurswaarde. Large cap staat voor large market capitalization, wat verwijst naar de marktkapitalisatie, oftewel de grote van een onderneming op de markt.

Binnen de financiële wereld wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten aandelen, zoals small cap, mid cap en large cap. Dit onderscheid verwijst naar de marktkapitalisatie van een bedrijf. De marktkapitalisatie is de grote van het bedrijf op de markt. In andere woorden, welk gedeelte van het bedrijf verhandelbaar is. Aandelen van bedrijven met een hoge marktkapitalisatie worden ook wel large caps genoemd, aandelen van bedrijven met een lage marktkapitalisatie worden small caps genoemd.

Het kopen van large caps heeft een aantal voordelen ten opzichte van de koop van mid caps of small caps. Ten eerste betreft het altijd grote ondernemingen, die vaak al voor een lange tijd bestaan. Hierdoor heeft men beschikking over een lange geschiedenis van schommelingen van aandelen. Daarnaast hebben deze onderneming een hoge eigen reserve, waardoor ze minder worden beïnvloed door economische schommelingen. Door deze stabiliteit kan men met large caps vaak rekenen op dividend of winstuitkering.