Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-08-2016

2016-08-22

Laatprijs

betekenis & definitie

De laatprijs is de hoogte van het bedrag waarop effecten, zoals aandelen, obligaties en opties, worden aangeboden. De laatprijs is vaak gelijk aan het minimale bedrag dat een verkoper van het betreffende aandeel of goed er voor wilt hebben.

Op de effectenbeurs kan men allerlei effecten kopen en verkopen tegen dagelijks wisselende prijzen. De prijs waarvoor effecten, of andere goederen, worden aangeboden op de beurs, wordt in sommige gevallen ook wel de laatprijs genoemd. De laatprijs staat gelijk aan het minimale bedrag dat een verkoper van een effect voor het betreffende effect wilt hebben.

Op de beurs wordt er een onderscheid gemaakt tussen de biedprijs en de laatprijs. Waar de laatprijs gelijk staat aan het minimale bedrag wat een verkoper er voor wilt hebben, staat de bied prijs gelijk aan het maximale bedrag dat de koper er voor wilt geven. In de praktijk wordt een effect vaak gekocht voor een bedrag dat tussen de laatprijs en de biedprijs ligt. Dit gebied wordt ook wel de spread genoemd.