Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 16-06-2016

2016-06-16

Institutionele belegger

betekenis & definitie

Een institutionele belegger is een organisatie of instelling die belegt voor een grote groep personen. Door de specifieke activiteiten van een institutionele belegger, beschikken zij vaak over een groot vermogen dat ze moeten investeren.

Institutionele beleggers hebben doorgaans een zeer groot vermogen tot hun beschikking. Voorbeelden van institutionele beleggers zijn pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Ook banken worden vaak gezien als institutionele beleggers. Al deze organisaties hebben door hun specifieke activiteiten beschikking over een vermogen wat bedoelt is om mee te beleggen.

Institutionele beleggers investeren over het algemeen in vrijwel alle financiële producten, alsook in diverse sectoren. Omdat institutionele beleggers een dusdanig groot vermogen beheren waar een groot aantal mensen belang bij heeft, wordt er vaak voor gekozen om investeringen te doen met een goede balans tussen een maximaal rendement en zo min mogelijk risico. Een goede beleggingsmix is dus cruciaal.

Aangezien institutionele beleggers in de praktijk een grote groep mensen vertegenwoordigen, dient men uiterst zorgvuldig om te gaan met het beschikbare vermogen. Om deze reden dienen institutionele beleggers zich te houden aan bepaalde regels die voor particulieren niet gelden. Deze regels worden veelal vastgelegd in een prospectus, een document waarin het beleid van een institutionele belegger ligt vastgelegd.