Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Hedgefonds

betekenis & definitie

Een hedgefonds is een beleggingsfonds dat slechts wordt opengesteld voor een beperkt aantal investeerders. De beheerders van een hedgefonds bepalen zelf welke regels ze stellen aan deze investeerders. Hedgefondsen worden opgericht om ook tijdens economisch moeilijke tijden winst te blijven maken.

Sinds de financiële crisis die uitbrak in 2008 zijn er steeds meer hedgefondsen op de markt gekomen. Een hedgefonds is een vorm van een beleggingsfonds, waarbij de beheerders hun eigen regels en doelstellingen bepalen en afstand nemen van de regels van de normale beleggingsfondsen. Daarnaast laten hedgefondsen doorgaans maar een selectief en beperkt aantal investeerders toe. Op deze manier trachten hedgefondsen ook tijdens economische slechtere tijden een hoog rendement te behalen. Hedgefondsen proberen zich dus zo goed als kan af te schermen van koersdalingen en -stijgingen van de verschillende markten.

Hedgefondsen bevinden zich in allerlei markten, maar doorgaans zijn ze gespecialiseerd in aandelen, obligaties, opties en andere valutasoorten. In andere woorden, allerlei financiële producten. Doordat hedgefondsen zeer standvastig zijn, wordt er over het algemeen hoge beheerkosten in rekening gebracht. Daarnaast moet men als investeerder een relatief groot deel van de eventuele winst afdragen aan de beheerders van het hedgefonds.

In de jaren die volgden na het uitbreken van de financiële crisis, is er vanuit verschillende hoeken kritiek gekomen op hedgefondsen. Hedgefondsen zouden door hun grote investeringen de mogelijkheid hebben om bedrijven te sturen. Slimme investeerders konden via een hedgefonds een groot deel van de aandelen van een bepaald bedrijf vergaren, waardoor ze als aandeelhouder ook mochten meebeslissen in de koers van het bedrijf. Hedgefondsen zouden op deze manier ondernemingen sturen en hierbij alleen maar oog hebben voor winst.