Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 16-06-2016

2016-06-16

Fondsmanager

betekenis & definitie

Een fondsmanager is de persoon die de leiding heeft over de activiteiten van een beleggingsfonds. De fondsmanager is niet alleen verantwoordelijk voor het beheer van het geïnvesteerde vermogen, maar dient tevens te beslissen in welke sectoren en effecten dit vermogen wordt belegd.

Een van de hoofdtaken van een fondsmanager is het beleid vaststellen van het beleggingsfonds waar hij of zij van aan het roer staat. Dit beleid, ook wel prospectus genoemd, is voor iedereen beschikbaar en kan niet zomaar van de ene op de andere dag worden veranderd. In overeenstemming met de prospectus is een fondsmanager bevoegd om te doen wat hem of haar goeddunkt. In andere woorden, de fondsmanager is wettelijk verplicht om binnen het door het prospectus gestelde kader te handelen. Hierbij kan men denken aan het beslissen of aandeel A of juist aandeel B wordt gekocht of op welke manier het totale vermogen wordt verspreid over verschillende sectoren. Een fondsmanager wordt betaalt uit het rendement dat wordt behaald. Indien het rendement hoog genoeg is, kan een fondsmanager zichzelf een bonus toekennen.

Een fondsmanager is door zijn of haar verantwoordelijkheid ook het aanspreekpunt als het beleggingsfonds niet naar behoren presteert. Ontevreden beleggers zullen een fondsmanager die niet goed presteert uiteindelijk wegsturen, waarnaar een nieuwe fondsmanager met een nieuw beleid kan aantreden. Een goed functionerende fondsmanager zal daarnaast ook om advies worden gevraagd.