Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 25-05-2016

2016-05-25

Exchange Traded Funds (ETF)

betekenis & definitie

Exchange Traded Funds (ETF) zijn beleggingsfondsen die verhandeld worden op de beurs. Exchange Traded Funds hebben als doel om zo goed mogelijk de koers van de index van een bepaalde beurs te volgen.

Exchange Traded Funds kunnen worden gezien als een combinatie van een beleggingsfonds en aandelen. ETF’s bieden aan de ene kant toegang tot bepaalde portefeuilles van bedrijven, zoals aandelen en obligaties, net zoals conventionele beleggingsfondsen dat doen. Aan de andere kant zijn ETF’s zelf, net als aandelen en obligaties, te verhandelen op de beurs. Hiermee kunnen ETF’s ook voor particulieren interessant zijn. ETF’s zijn op deze manier zowel toegankelijk als transparant, en kunnen tevens worden ingezet om risico’s te spreiden. ETF’s staan hierom bekend om hun stabiliteit.

Exchange Traded Funds worden al sinds het begin van de jaren ‘90 van de vorige eeuw verhandeld als alternatief op de traditionele beleggingsfondsen. Het doel van deze beleggingsfondsen is het over het algemeen het behalen van een zo hoog mogelijk rendement. De praktijk heeft echter keer op keer uitgewezen dat deze strategie niet altijd leidt tot het gewenste resultaat, in sommige gevallen heeft het juist tot verlies geleid in plaats van winst. ETF’s hebben als doel om zo dicht mogelijk bij de koers van de index te blijven. Hierdoor zijn ze in een optimaal klimaat minder winstgevend dan traditionele beleggingsfondsen, maar tijdens economisch slechtere tijden zijn ze juist een stuk stabieler en wordt er weinig geld verloren als gevolg hiervan. Hierdoor zijn de kosten van het beheer ook een stuk lager dan bij andere beleggingsfondsen. Men behoeft immers geen analisten in te huren om voorspellingen te doen over de koers van effecten, men probeert simpelweg de koers van de index te volgen.