Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-08-2016

2016-08-22

Ex-dividend

betekenis & definitie

Ex-dividend is de benaming voor de situatie waarbij men geen recht heeft op de uitkering van dividend uit een voorgaande periode. Ex-dividend heeft dus betrekking op de periode van een aandeel, nadat het dividend is uitgekeerd.

Wanneer men in het bezit is van aandelen of andere effecten, is het van belang na te gaan wanneer het dividend voor deze effecten wordt uitgekeerd. Zodra het dividend is uitgekeerd, wordt gesproken van ex-dividend. Personen die niet in het bezit zijn van een aandeel, kunnen tot op de dag voor de ex-dividend datum het betreffende aandeel of ander effect kopen. In dat geval kan men nog aanspraak maken op dividend van het aandeel. Koopt men een aandeel op de ex-dividend datum of na deze datum, dan kan men geen aanspraak maken op dividend verkregen uit het aandeel.

Na de ex-dividend datum, de dag nadat het dividend is uitgekeerd, komt het veelal voor dat de waarde van de betreffende aandelen dalen. Doordat het dividend net is uitgekeerd, moet men weer een gehele periode wachten op een nieuwe winstuitkering, waardoor het aantrekkelijker kan zijn om te investeren in een aandelen van een andere organisatie. Anderzijds stijgen aandelen vlak voor de ex-dividend datum over het algemeen in waarde.