Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Diversificatie

betekenis & definitie

Diversificatie is het spreiden van risico door tegelijkertijd meerdere hulpbronnen in te schakelen. Met betrekking tot de financiële wereld en investering betekent het dan ook het spreiden van risico door simultaan te investeren in verschillende aandelen of andere effecten.

Wanneer men investeringen doet op de financiële markten, in andere woorden investeringen doet in aandelen of andere effecten, gaat dit gepaard met een bepaald risico. Immers, de waarde van aandelen, obligaties en opties fluctueert nogal, waardoor het soms lastig is om in te schatten of en hoeveel winst men gaat maken. Een bepaalde strategie om dit risico te beperken is diversificatie. Hierbij investeert men in verschillende ondernemingen tegelijkertijd, zodat men het risico op verlies verkleint.

Indien men er voor kiest om van één onderneming aandelen te kopen, kan men veel winst maken als de waarde van de aandelen van de betreffende onderneming stijgen. Echter, wanneer de waarde daalt, maakt men veel verlies. Bij diversificatie van investeringen heeft men aandelen van verschillende onderneming. De kans dat al deze aandelen in waarde stijgen is niet hoog, men maakt dus minder winst dan wanneer men had geïnvesteerd in één onderneming waarvan de waarde van de aandelen stijgt. In geval dat de waarde van de aandelen bij diversificatie daalt, maakt men daarentegen ook minder verlies. De kans dat alle aandelen dalen is namelijk ook klein. Men spreid op deze manier het risico om geld te verliezen met investeringen.