Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 25-05-2016

2016-05-25

Depreciatie

betekenis & definitie

Depreciatie is een economische term die aangeeft dat een bepaalde valuta in waarde daalt ten opzichte van een andere valuta.

Binnen de internationale handel wordt gebruik gemaakt van verschillende valuta of munteenheden. Om deze handel soepel te laten verlopen, zijn er wisselkoersen die aangeven hoeveel een bepaalde munteenheid waard is ten opzichte van een andere. De wisselkoers van de euro en de dollar kan bijvoorbeeld 1,12 zijn. Dit houdt in dat 1 euro een gelijke waarde heeft aan 1,12 dollar. In de praktijk fluctueert de wisselkoers, dus de ene dag kan 1 euro nog gelijk staan aan 1,12 dollar, de andere dag kan dit veranderen naar 1,14 dollar.

Men spreekt van depreciatie wanneer de eigen munt in waarde daalt ten opzichte van een andere munt. Uitgaande dat de eigen munt de euro is, kan men op basis van bovenstaand voorbeeld stellen dat er sprake is van depreciatie. De euro is immers minder waard geworden ten opzichte van de dollar, de waarde van de dollar is gestegen van 1,12 naar 1,14 euro.

Depreciatie gaat altijd gepaard met appreciatie. Hiermee wordt verwezen naar de stijging van waarde van een bepaalde munteenheid ten opzichte van een andere. In bovenstaand voorbeeld is de dollar onderhevig aan appreciatie en de euro aan depreciatie.