Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Defensieve aandelen

betekenis & definitie

Defensieve aandelen zijn een bepaald type aandelen waarbij er weinig risico is op verlies, maar men ook niet op veel winst kan rekenen. Defensieve aandelen worden ook wel niet-cyclische aandelen genoemd.

Wanneer men zich als beginner op de financiële markt wilt begeven, doet men er goed aan om te beginnen met investeren in defensieve aandelen. Dit zijn aandelen die vrijwel niet vatbaar zijn voor de conjunctuurcyclus van de economie. In andere woorden, zowel in goede als slechte economische tijden leveren deze aandelen een vrij constante winstuitkering op. Doordat defensieve aandelen niet worden beïnvloed door de conjunctuurcyclus worden ze ook niet-cyclische aandelen genoemd.

Defensieve aandelen zijn zeer stabiel, dus tijdens een recessie zal men minder last hebben van winstverlies door het lagere vertrouwen in de economie en de daarbij behorende dalende koersen van aandelen. Anderzijds zullen defensieve aandelen tijdens economisch goede tijden ook minder stijgen dan andere aandelen, men kan er dus ook niet heel veel winst mee maken. Defensieve aandelen zijn daarom met name tijdens laagconjunctuur populair, tijdens hoogconjunctuur is men bereid in meer risicovolle aandelen te investeren die meer opleveren.

Een voorbeeld van defensieve aandelen zijn aandelen van nutsbedrijven. Ook tijdens een recessie willen mensen gebruik maken van gas, elektriciteit en water. Ook investeringen in ondernemingen die al jarenlang weinig beïnvloedbaar zijn door economische schommelingen kunnen worden gezien als defensieve aandelen. Investeringen in bedrijven als Heineken, Ahold en Unilever zijn in deze context het kopen van defensieve aandelen.