Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 16-06-2016

2016-06-16

Cyclische aandelen

betekenis & definitie

Cyclische aandelen zijn effecten die sterk worden beïnvloed door fluctuaties in de economie. Als de economie groeit, stijgt de waarde van cyclische aandelen vaak evenredig. Anderzijds daalt de waarde snel wanneer de economie krimpt.

Binnen de financiële wereld wordt over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten aandelen. Een variant zijn de zogenaamde cyclische aandelen. Deze aandelen zijn vaak van ondernemingen of instellingen die sterk afhankelijk zijn van de economie. Hoewel een krimpende economie voor vrijwel geen enkele onderneming gunstig is, worden deze ondernemingen op korte termijn hard getroffen. Cyclische aandelen brengen hierdoor een groot risico met zich mee. Wanneer men ze niet op tijd verkoopt, of juist op het verkeerde moment koopt, zal men niet het beoogde rendement behalen. Door de hoge volatiliteit, de schommeling van de waarde van het aandeel, is het echter mogelijk om binnen een zeer kort tijdsbestek veel winst te maken met cyclische aandelen.

Een voorbeeld van cyclische aandelen zijn de aandelen van grote uitzendbureau’s. Wanneer er een recessie aantreedt, is er vanzelfsprekend minder werk, waardoor uitzendbureau’s minder goed zullen draaien. Dit voelt men direct in de waarde van de aandelen, die hoogstwaarschijnlijk in een snel tempo in waarde zullen dalen. Groeit de economie weer uit een recessie, dan zullen de aandelen van grote uitzendbureau’s als eerste in waarde stijgen.