Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-05-2016

2016-05-24

Converteerbare obligatie

betekenis & definitie

Een converteerbare obligatie is een soort obligatie die onder bepaalde omstandigheden kan worden omgezet naar een aandeel. Converteerbare obligaties worden altijd uitgegeven door bedrijven of ondernemingen.

Een obligatie is een schuldbewijs van een lening, die is verstrekt aan een onderneming of een overheid. Bij normale staats- of bedrijfsobligaties, heeft men dan ook recht op een periodieke rente uitkering. In sommige gevallen geven bedrijven en ondernemingen obligaties uit die zogenaamd converteerbaar zijn. Dit wil zeggen dat de obligatie van een bedrijf kan worden omgezet naar een aandeel. Wanneer men in bezit is van een converteerbare obligatie van een bedrijf dat binnen een bepaalde periode veel winst maakt, kan het lucratief zijn om deze obligatie om te zetten naar een aandeel. De keuze om een obligatie te converteren naar een aandeel ligt meestal bij de eigenaar van de obligatie en niet bij het bedrijf. Bij aankoop van een converteerbare obligatie wordt vaak afgesproken naar hoeveel aandelen de obligatie kan worden omgezet.

Converteerbare obligaties hebben voor zowel particulieren als bedrijven voordelen. Particulieren hebben de mogelijkheid om het relatief lage rendement van een bedrijfsobligatie om te zetten naar het vaak hogere rendement van een aandeel. Bedrijven kunnen een lagere rente voor bedrijfsobligaties hanteren, vanwege de mogelijkheid die kopers hebben om deze obligaties om te zetten.

Een bepaalde variant van de converteerbare obligatie is de zogenaamde reverse converteerbare obligatie. Hierbij ligt de keuze om een obligatie om te zetten in een aandeel bij een bedrijf of onderneming zelf. Het bedrijf dekt zichzelf hiermee in tegen een dalende waarde van aandelen. Het risico voor particulieren is hiermee groter, waardoor het rentepercentage hoger is dan bij de gewone converteerbare obligatie.