Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-08-2016

2016-08-22

Bewaarbedrijf

betekenis & definitie

Een bewaarbedrijf is een instelling waar men een rekening kan openen waar financiële producten op kunnen worden gestort. Een bewaarbedrijf beheert deze aparte rekening, waar aandelen, obligaties, opties en andere effecten op kunnen staan.

Bij een bewaarbedrijf kan men effecten op eigen naam op een rekening plaatsen. Indien het beleggingsfonds of de bank waarbij men investeringen doet failliet gaat, dan blijven alle effecten op deze rekening van het bewaarbedrijf staan. Hierdoor raakt men de beleggingen niet kwijt door het faillissement. Een bewaarbedrijf biedt op deze manier garantie tegen het risico dat men de investeringen verliest door faillissement. Hoewel een bewaarbedrijf gelieerd kan zijn aan de bank of instelling waar men investeringen heeft gedaan, wordt het bewaarbedrijf altijd ondergebracht in een aparte rechtspersoon.

In de praktijk is het bewaarbedrijf de instelling waar de fysieke stukken van alle gekochte aandelen en andere effecten liggen. De bank houdt bij hoeveel en welke soort effecten er worden gekocht en verkocht, de fysieke stukken worden vervolgens ondergebracht bij het bewaarbedrijf.

In Nederland zijn banken en andere financiële instellingen verplicht om zich te houden aan de regels omtrent vermogensscheiding. Hieronder valt ook de regeling dat men een bewaarbedrijf moet inschakelen om de effecten te bewaren. Op deze manier lopen beleggingsfondsen, hieronder vallen bijvoorbeeld ook pensioenfondsen, geen risico bij een een eventueel faillissement van de bank. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt er in Nederland toezicht op dat financiële instellingen zich houden aan deze regels.