Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 16-06-2016

2016-06-16

Beleggingsmix

betekenis & definitie

Een beleggingsmix is een strategie voor investeringen waarbij men investeert in verschillende sectoren, bedrijven en andere instellingen, om zo het risico te spreiden. Het doel van een beleggingsmix, is het behalen van een zo hoog mogelijk rendement, tegen een zo laag mogelijk risico.

In de praktijk kan een beleggingsmix op drie verschillende manieren worden toegepast. Ten eerste wordt vaak geïnvesteerd in verschillende beleggingscategorieën. Dit houdt in dat men, in overeenstemming met een weloverwogen beleggingsmix, zowel in aandelen als obligaties of onroerend goed investeert. Ten tweede dient men investeringen ook regionaal te spreiden. In andere woorden, men dient investeringen te doen die verspreid zijn over de gehele wereld. Investeringen die louter in Nederland worden gedaan, kunnen dan ook niet worden gezien als onderdeel van een vruchtbare beleggingsmix. Ten derde kan men als particulier er voor kiezen om geld te laten beheren door meerdere vermogensbeheerders of beleggingsinstellingen. Op deze manier heeft men op basis van een goede beleggingsmix het risico verspreid.

Een beleggingsmix kan bijvoorbeeld bestaan uit investeringen van 40% in aandelen, 30% in obligaties en 30% in onroerend goed. Waarbij men aandelen koopt van verschillende bedrijven of instellingen en waarbij men het totale vermogen door verschillende instellingen laat beheren.