Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-05-2016

2016-05-24

Bedrijfsobligatie

betekenis & definitie

Een bedrijfsobligatie is een bewijs voor een lening of schuld welke wordt uitgegeven door een onderneming. Bedrijfsobligaties worden meestal uitgegeven om bepaalde activiteiten van de betreffende onderneming te financieren.

Ondernemingen kunnen op verschillende manieren financiële middelen aantrekken om de bedrijfsvoering te betalen. Een van deze manieren is het uitgeven van bedrijfsobligaties. Wanneer men een bedrijfsobligatie koopt, koopt men als het ware een schuldbewijs voor een lening aan een onderneming. Een bedrijfsobligatie heeft altijd een bepaalde looptijd, dit is de tijd die het bedrijf heeft om het geleende bedrag terug te betalen. Ondernemingen betalen periodiek rente over bedrijfsobligaties. Het geld dat men vergaard als gevolg van de uitkering van rente wordt ook wel het rendement van de bedrijfsobligatie genoemd. Bedrijfsobligaties zijn over het algemeen minder risicovol dan aandelen of opties, en genereren daardoor minder winst. Het rendement van bedrijfsobligaties ligt desalniettemin vaak hoger dan dat van staatsobligaties. Dit komt omdat ondernemingen een hogere kans hebben om failliet te gaan dan een staat, waardoor er een hoger risico is dat men zijn of haar geld kwijt raakt.

Bedrijfsobligaties worden doorgaans door ondernemingen uitgegeven om bepaalde activiteiten mee te financieren. Het is hierdoor in wezen iets anders dan de uitgifte van aandelen bij een aandelenemissie, waarbij het eigen vermogen wordt vergroot. Daarnaast heeft men, wanneer men in bezit is van een aandeel van een onderneming, recht op winstuitkering. De rente van een bedrijfsobligatie is onafhankelijk van de de hoogte van de winst. In sommige gevallen zijn bedrijfsobligaties converteerbaar. Dit houdt in dat ze onder bepaalde omstandigheden uitwisselbaar zijn tegen aandelen van de betreffende onderneming.