Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Bear market

betekenis & definitie

Een bear market is de figuurlijke benaming voor een financiële markt waarin de prijzen voor producten aan het dalen zijn of men verwacht dat ze gaan dalen. Over het algemeen wordt de term bear market vooral gebruikt binnen de handel van aandelen, obligaties en opties.

Men gebruikt de term bear market als figuurlijke benaming voor de situatie binnen een financiële markt. Er wordt gesproken van een bear market als het vertrouwen van investeerders laag is en men vrij pessimistisch is over de koersschommelingen van aandelen en andere effecten. Omdat het zeer lastig is om economische en financiële trends goed te voorspellen, kan men ook moeilijk inschatten wanneer een bear market intreed. Dit kan niet alleen komen door wereldwijde economische schommelingen, maar ook doordat men moeilijk inzicht heeft in de psychologische effecten die spelen bij de personen op de beurs zelf. Wanneer steeds meer handelaren op de financiële markt gaan geloven dat het slecht gaat, zal het vertrouwen om te investeren dalen en het daardoor daadwerkelijk slecht gaan.

De naam bear market komt van de slaande beweging die een beer maakt wanneer hij een prooi aanvalt. De beer maakt dan namelijk een neerwaartse slag met zijn klauwen. Deze neerwaartse slag staat symbool voor de dalingen van de koersen ten tijde van een bear market.

De tegenhanger van een bear market is de zogenaamde bull market. Hierbij is het vertrouwen onder investeerders juist groot en wordt er veel gehandeld in aandelen en andere effecten.