Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 26-05-2016

2016-05-26

Asset management

betekenis & definitie

Asset management verwijst naar het beheer van alle financiële middelen binnen een bedrijf, organisatie of fonds. Asset management behelst het brede scala aan activiteiten die men verricht voor het beheren van financiële middelen alsmede het vaststellen van een koers voor nieuwe investeringen.

Binnen de financiële wereld spreekt men van asset management om te verwijzen naar het beheer van het vermogen en andere financiële middelen. Dit is met name het geval voor de afdeling asset management in bedrijven. Hierom wordt asset management in de praktijk ook wel vermogensbeheer genoemd. Men kan ook spreken van de afdeling asset management bij beleggingsfondsen of investeringsgroepen. Hierbij behelzen de primaire werkzaamheden van het asset management met name het zoeken naar goede investeringen voor een vaak zo hoog mogelijk rendement.

Hoewel asset management voornamelijk in de financiële wereld wordt gebruikt, kan het ook worden gebruikt om te verwijzen naar het algemene beheer van producten en materiaal. Binnen de sector infrastructuur wordt met asset management bijvoorbeeld verwezen naar het beheer van wegen en ander materiaal.