Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 25-05-2016

2016-05-25

Appreciatie

betekenis & definitie

Appreciatie is een economische term die aangeeft dat een bepaalde valuta in waarde stijgt ten opzichte van een andere valuta.

Binnen de internationale handel wordt gebruik gemaakt van verschillende valuta of munteenheden. Om deze handel soepel te laten verlopen, zijn er wisselkoersen die aangeven hoeveel een bepaalde munteenheid waard is ten opzichte van een andere. De wisselkoers van de euro en de dollar kan bijvoorbeeld 1,12 zijn. Dit houdt in dat 1 euro een gelijke waarde heeft aan 1,12 dollar. In de praktijk fluctueert de wisselkoers, dus de ene dag kan 1 euro nog gelijk staan aan 1,12 dollar, de andere dag kan dit veranderen naar 1,14 dollar.

Men spreekt van appreciatie wanneer de eigen munt in waarde stijgt ten opzichte van een andere munt. Uitgaande dat de eigen munt de dollar is, kan men op basis van bovenstaand voorbeeld stellen dat er sprake is van appreciatie. De dollar is immers meer waard geworden ten opzichte van de euro, de waarde is gestegen van 1,12 naar 1,14 euro.

Appreciatie gaat altijd gepaard met depreciatie. Hiermee wordt verwezen naar de daling van waarde van een bepaalde munteenheid ten opzichte van een andere. In bovenstaand voorbeeld is de euro onderhevig aan depreciatie en de dollar aan appreciatie.