Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 23-08-2016

2016-08-23

Actief beleggen

betekenis & definitie

Actief beleggen is een strategie van beleggen waarin wordt geprobeerd een hoger rendement te halen dan de op dat moment huidige marktindex. Bij actief beleggen investeert men in effecten waarvan wordt gedacht dat deze meer in waarde stijgen dan de marktindex om zo de markt als het ware te verslaan.

Binnen de financiële wereld kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende strategieën van beleggen en investeren. Een van deze strategieën is het zogenaamde actief beleggen. Bij actief beleggen is het doel om een hoger rendement te behalen dan de markt zelf, oftewel de index van de markt. Het grootste gedeelte van activiteiten die plaatsvinden op effectenbeurzen, kan worden geschaard onder actief beleggen.

Om actief beleggen tot een succesvolle strategie te maken, zijn er een aantal aspecten waar iedere actieve belegger op moet letten. Ten eerste moet men letten op een goede aandelenselectie. Hiermee wordt bedoeld dat men uitsluitend in aandelen of andere effecten investeert waarvan men verwacht dat de waarde sneller stijgt dan de waarde van de markt. Ten tweede moet men als investeerder een goed gevoel voor timing te hebben. Hiermee wordt bedoeld dat men als het ware aan moet voelen wanneer het tijd is om een bepaald effect te kopen of juist verkopen, om zo het maximale rendement te behalen. Daarnaast is het verstandig om te investeren in fondsen met een goed trackrecord. In andere woorden, fondsen waarvan over het algemeen kan worden gesteld dat ze een goed rendement behalen.

Aangezien al deze aspecten belangrijk zijn om actief beleggen tot een succesvolle strategie te maken, is het van belang dat men als belegger goed inzicht heeft in de manier waarop de markt werkt en hoe de waarde van effecten kan reageren op externe factoren.